Obiad w 20 minut!

pączki

  • czwartek, 07 lutego 2013
    • Pączusie

      Zasadniczo na ten tydzień nie przewidywałam żadnego wpisu.

      Zasadniczo właśnie przygotowuje plan zajęć na przyszły semestr.

      Zasadniczo mistrzyniami w pieczeniu pączków są moja Mama (wersja tradycyjna) i Teściowa (wersja z serkiem).

      Ale wczoraj zrobiłam pierwsze w życiu pączki i muszę się pochwalić :) O ich smaku świadczy fakt, że połowa porcji "wyparowała" już wczoraj w czasie meczu (uwaga! powodem do konsumpcji była wigilia Tłustego Czwartku).

      Banalnie prosty przepis pochodzi z Moich Wypieków, bo gdzieś zgubiłam przepis od Teściowej, buuuu.

      Składniki:

      • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
      • 3 jajka
      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • olej do głębokiego smażenia

      Przygotowanie: 

      Serek wymieszać z jajkami (można roztrzepać rózgą kuchenną). Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać widelcem. W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć do złotego koloru. Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 lutego 2013 12:01

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u