Obiad w 20 minut!

wołowina

  • piątek, 20 lipca 2012
  • środa, 13 czerwca 2012
    • Stek z polędwicy wołowej po hiszpańsku Jamiego O.

      Ostatnio poszukuję inspiracji na przyrządzanie czerwonego mięsa, a zwłaszcza wołowiny. Stały dostęp do mięska szczęśliwych kurczaczków i indyków sprawił, że drób potrafię zrobić na 1876 sposobów, a na wołowinę nie mam pomysłu. Na szczęście z pomocą przyszedł Jamie Oliwier, a dokładnie jego książka "Każdy może gotować".

      Książkę kupiłam całkiem niedawno i jeszcze nie zdążyłam się z nią dobrze zapoznać, ale jeśli wszystkie dania są tak proste i pyszne, jak ta wołowina, to myślę, że ma ona szansę dołączyć do moich ulubionych książek kucharskich.

      Składniki:

      • 2 świeże papryczki chilii
      • 1 czerwona papryka
      • dwa 200 gramowe kotlety z polędwicy wołowej
      • sól, pieprz
      • papryka w proszku
      • oliwa
      • ząbek czosnku

      Przygotowanie:

      Dobrze rozgrzać patelnię. Chilii oraz paprykę oczyścić i pozbawić nasionek. Kotlety doprawić sporą ilością soli, pieprzu oraz papryki w proszku. Na gorącej patelni układać papryki oraz steki. Grillować ok. 5-8 minut w zależności od grubości mięsa. Przekładać na drugą stronę co minutę i nacierać czosnkiem. Papryki grillować ok. 2 minut dłużej. Podawać z cytrynką lub kleksem śmietany.

      Smacznego!!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      środa, 13 czerwca 2012 10:34
  • czwartek, 24 maja 2012
    • Filet mignon

      Danie klasyczne, rzekłabym nawet vintage i absolutnie przepyszne. Jest bardzo proste, ale wymaga dużego skupienia, dyscypliny i wysokiej jakości składników. Ale naprawdę warto się postarać.

      Składniki:

      • 250 g polędwicy wołowej 
      • pieprz grubo zmielony (najlepiej młotkowany)
      • masło
      • oliwa

      Przygotowanie:

      Filety dokładnie obtoczyć w grubej warstwie pieprzu i odrobinie soli. Na patelni rozpuścić masło z olejem (niedużo) i smażyć po 3 minuty z każdej strony. Po obsmażeniu steki włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 7 minut. Steki wyjąć z piekarnika i nakryć folią aluminiową. Zostawić na minimum 5 minut, aby mięso odpoczęło. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i masłem czosnkowym.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Filet mignon”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 maja 2012 10:24
  • środa, 21 marca 2012
    • Sos Hayashi

      Jak powszechnie wiadomo uwielbiam psa Francisa. Postanowiłam nie tylko oglądać filmiki z jego udziałem, ale też gotować według przepisów jego pani. Na początek wybrałam danie, które można przygotować ze składników dostępnych w każdym polskim sklepie. Szczerze przyznam, że początkowo byłam rozczarowana daniem: ot, takie coś pomiędzy gulaszem a curry. Jednak po kilku łyżkach (danie tradycyjnie należy jeść łyżką) zmieniłam zdanie. Sos jest rewelacyjny: ma delikatny, lekko słodki smak i aksamitną konsystencję. Myślę, że będzie smakował zarówno tradycjonalistom jak i osobom poszukującym w kuchni czegoś nowego.

      Zdecydowanie polecam!!

      Przepis podaję za "Cooking with Dog". W mojej wersji wprowadziłam pewne zmiany: użyłam jedynie łyżki oliwy, zamiast śmietany dałam jogurt, a całość posypałam szczypiorkiem.

      Składniki:

      • 2 łyżki mąki
      • 250ml bulionu
      • 150g wołowiny pokrojonej w cienkie plastry
      • 2 łyżki masła
      • ½ łyżka oliwy z oliwek
      • 150g cebuli
      • 40g marchwi
      • 1 łyżki posiekanego czosnku
      • 50g pieczarek
      • 1 łyżka keczupu
      • 3 łyżki czerwonego wina
      • 100g pomidorów z puszki
      • 1 ½ łyżeczki miodu
      • 1 liść laurowy
      • 2 łyżki zielonego groszku
      • 1 łyżeczka sosu Worcestershire (można pominąć)
      • ½ łyżeczki sosu sojowego
      • sól i pieprz
      • olej roślinny

      Przygotowanie:

      Na początek przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuścić masło. Dodać masło i bardzo dokładnie mieszać, aż mąka zbrązowieje (trwa to jakieś 7-10 minut). Zdjąć z palnika i dodać 50 ml bulionu. Wymieszać, aż masa zgęstnieje. Zasmażkę odłożyć na talerzyk. Mięso pociąć na kawałki wielkości kęsa. Olej lub masło rozgrzać na patelni i smażyć wołowinę, zbrązowieje. Wyjąć mięso i odstawić. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę. Dodać czosnek, pieczarki i marchewki pokrojone w słupki. Podsmażyć, aż grzyby staną się wiotkie. Dodać keczup i chwilę smażyć. Dołożyć mięso i znów chwilę smażyć. Całość zalać czerwonym winem i smażyć, aż płyn odparuje. Dodać bulion, pomidory, miód oraz liść laurowy. Gotować chwilę na mocnym ogniu, następnie go zmniejszyć i gotować pod przykryciem jeszcze 5- minut. Dodać zasmażkę oraz groszek i sos Worcestershire. Dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać sos sojowy i pieprz. Podawać z ryżem z odrobiną masła, kleksem śmietany i natką pietruszki.


      Smacznego!!

      Przepis dodajemy do akcji "Kuchnia japońska"

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sos Hayashi ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      środa, 21 marca 2012 10:47

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u