Obiad w 20 minut!

ryba

  • czwartek, 29 marca 2012
    • Chrupiący pstrąg z warzywami

      Ojciec Założyciel nie lubi ryb, tzn. ryby same w sobie raczej lubi, natomiast bardzo denerwują go ości. Ja z kolei ryby uwielbiam w każdej postaci. Dzisiejszy przepis był kolejnym etapem przekonywania OZ do konsumpcji ryb. Czy skutecznym? Hmm, ja byłam w połowie mojego pstrąga, a OZ oglądał w tym czasie swój pusty talerz (na ości marudził niestety standardowo) :)

      Składniki:

      • 2 wypatroszone pstrągi
      • 3 łyżki masła
      • koperek
      • ulubione warzywa (u nas: pomidorki koktajlowe, marchewka, cebula, czosnek, lekko podgotowane ziemniaki)
      • zioła prowansalskie
      • sól, pieprz
      • oliwa z oliwek

      Przygotowanie:

      Pstrąga dokładnie myjemy. Do środka wkładamy łyżkę masła oraz koperek, solimy i pieprzymy. Rybę i warzywa układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pod koniec pieczenia rybę można dodatkowo posmarować odrobiną masła. Uzyskamy wówczas chrupiącą skórkę.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiący pstrąg z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 marca 2012 09:54
  • środa, 07 marca 2012
    • Poisson sauce Dugléré

      Dzisiejsze danie znałam od dawna pod jakże oryginalną nazwą "Ryba w sosie pomidorowym". Bardzo się zdziwiłam, gdy któregoś dnia, oglądając program kulinarny, dowiedziałam się, że to, co gotuję, to tak naprawdę "Poisson sauce Dugléré". Ponieważ po francusku potrafię powiedzieć jedynie "oui" i "bonjour" (choć za akcent nie ręczę), pozostanę przy "rybie w sosie". A dokładnie przy "pysznej rybie w sosie" ;)

       Składniki:

      • 3 kawałki morszczuka (kostka)
      • puszka pomidorów krojonych
      • 4 cebule
      • 1/3 szklanki wina
      • 2 łyżki śmietany
      • natka pietruszki
      • sól, pieprz
      • oliwa

      Przygotowanie:

      Cebulę posiekać i podsmażyć do miękkości na odrobinie oliwy. Dodać pomidory i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i pietruszką.  Dodać wino i jeszcze chwilę gotować. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ryby, przyprawić solą i pieprzem. Następnie zalać je sosem pomidorowym. Zapiekać ok. 15 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Po zapieczeniu zbalansować sos 2 łyżkami śmietany i obficie posypać natką pietruszki.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      środa, 07 marca 2012 09:29

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u