Obiad w 20 minut!

deser

  • poniedziałek, 24 września 2012
    • Malinowy deser z lodami

      Dziś przepis na mój ulubiony deser. W sumie ma on mnóstwo wad: nie prezentuje się zbyt pięknie, jest dość kaloryczny, szybko znika (i nie chodzi tylko o rozpuszczanie się lodów) i trudno jest poprzestać na jednej porcji :) Ale jest przepyszny!!! Chyba najbardziej lubię go zimą, gdy rozmrażam maliny i mam małe wspomnienie lata. Ale teraz, gdy świeże maliny nadal są dostępne, również nie mogę się mu oprzeć.

      Składniki:

      • pół opakowania malin
      • 3 gałki ulubionych lodów (ja najbardziej lubię do tego deseru waniliowe lub czekoladowe)
      • 4 łyżki ajerkoniaku
      • pół łyżeczki cukru

      Przygotowanie:

      Maliny podgrzewamy w rondelku z cukrem, aż puszczą sok i zrobią się gorące. Do miseczki nakładamy 3 gałki lodów, polewamy je alkoholem i gorącymi malinami.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 września 2012 09:47
  • wtorek, 20 marca 2012
    • Blok na blog

      Blok czekoladowy jadłam ostatnio jakieś sto lat temu i szczerze mówiąc, nigdy za nim nie przepadałam. Aż do pewnej styczniowej niedzieli, którą spędzaliśmy z naszymi znajomymi (Magda, Eliza pozdrawiamy!!!). Pani Domu zaserwowała gościom właśnie blok czekoladowy. Był przepyszny, nie za słodki, o idealnej konsystencji. Ojciec Założyciel zapomniał, że jest kulturalnym mężczyzną i skonsumował chyba ze 3 kawałki ;). A po powrocie do domu poinformował, że koniecznie musimy zrobić taki blok, oczywiście według przepisu Gospodyni. No i zrobiliśmy. Gdy Ojciec Założyciel odkrył go w lodówce, to aż skakał z radości po kuchni :D

      Składniki:

      • 400 g mleka w proszku
      • ok. 3 podwójne opakowania herbatników (po 200g)
      • 4 płaskie łyżki stołowe gorzkiego naturalnego kakao
      • 1 szklanka cukru
      • 0,5 szklanki mleka
      • 200 g masła
      • rodzynki, żurawina

      Przygotowanie:

      Zagrzać mleko, dodać pokrojone masło, rozpuścić na małym ogniu. Cały czas mieszając, stopniowo wsypywać cukier oraz kakao. Gdy składniki się połączą, a cukier rozpuści, zdjąć z ognia i powoli wsypywać mleko w proszku. Cierpliwie miksować do momentu otrzymania jednolitej masy pozbawionej grudek. Wyłączyć mikser i dodać połamane herbatniki, rodzynki i żurawinę. Wymieszać drewnianą łopatką. Masę wyłożyć do foremki, ostudzić, schłodzić w lodówce.

      Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

      Smacznego!!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Blok na blog”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 marca 2012 09:43
  • poniedziałek, 20 lutego 2012

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u