Obiad w 20 minut!

sushi

  • czwartek, 15 marca 2012
    • Sushi numer 2

      Właściwie to numer 3, numer 2 nie doczekało fazy fotografowania :) Robienie sushi zdecydowanie uzależnia. Jest w tym coś bardzo przyjemnego i relaksującego. I fajnie jest patrzeć, jak ktoś zwija dla ciebie roleczki, jak na początku słabo mu to idzie, a po kilku wskazówkach rolki stają się kształtne i równiutkie.

      Zdjęcie przedstawia dzieło moje i uwaga! uwaga! Ojca Założyciela, któremu chyba bardzo spodobało się wspólne przyrządzanie sushi. Najbardziej mi smakowały zrobione przez niego kawałki z łososiem, szczypiorkiem, serkiem i majonezem (choć normalnie raczej nie lubię majonezu, to tutaj pasował świetnie).

      Składniki:

      • ryż do sushi
      • glony nori
      • zalewa do sushi
      • łosoś wędzony
      • paluszki surimi
      • ogórek "wąż"
      • szczypiorek
      • serek Twój Smak Puszysty z łososiem
      • sezam prażony
      • kiełki rzodkiewki
      • majonez
      • wasabi

      Przygotowanie:

      Korzystałam ze sprawdzonego przepisu, który szczegółowo opisuję tutaj.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sushi numer 2”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 marca 2012 11:03
  • sobota, 18 lutego 2012
    • Moje pierwsze sushi

      W ramach niespodzianki walentynkowej postanowiłam przygotować sushi. Dokonałam przeglądu licznych for oraz blogów (polecam GOSUSHI) i zabrałam się do dzieła. Nie było łatwo, ale też nie tak trudno, jak sobie wyobrażałam. Generalnie sushi wymaga dużo cierpliwości i dobrej organizacji pracy.

      Myślę, że jak na pierwszy raz poszło mi całkiem nieźle. Sushi było pyszne, rolki się nie rozpadały, choć kilka mogłoby być nieco mocniej ściśniętych.

      Kolejny raz planuję robić sushi z Ojcem Założycielem bloga i myślę, że to może być świetna zabawa.

      Składniki:

      • ryż do sushi
      • glony nori
      • zalewa do sushi
      • łosoś wędzony
      • paluszki surimi
      • awokado
      • ogórek "wąż"
      • szczypiorek
      • serek Turek
      • sezam prażony

      Przygotowanie:

      Najpierw gotujemy ryż. Ja korzystałam z przepisu Szczuro z forum.sushi-online.pl: wypłukać ryż, aż woda będzie klarowana. Następnie odsączyć na durszlaku i po odsączeniu odstawić na ok 15-20 minut. Później włożyć do garnka i zalać wodą w proporcji 1:1.Garnek postawić na kuchence ustawionej na największą moc, przykryć, doprowadzić do zagotowania wody i tak gotować ok. 2-3 min. Następnie zmniejszyć moc grzania do 1/4 mocy wyjściowej i gotować ok. 10 min. Później wyłączyć kuchenkę i odczekać ok. 10 minut. Następnie lekko wystudzić ryż, dodać do niego zaprawę. W międzyczasie przygotować stanowisko pracy: pokroić składniki, rozłożyć matę do rolowania, do miseczki nalać wody do rąk. Następne na macie do rolowania ułożyć glon (błyszczącą stroną do dołu), na niego kłaść cienką warstwę ryżu i ulubione dodatki. My mieliśmy rolki m.in. z: paluszkiem krabowym, łososiem, paluszkiem i awokado, łososiem, ogórkiem, awokado i szczypiorkiem, łososiem, serkiem, sezamem i szczypiorkiem. Zwijamy rolki (mnóstwo filmików instruktażowych jest na youtube). Kroić bardzo ostrym nożem. Podawać z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

      Smacznego!!

       

      Nasz przepis dodajemy do akcji "Tydzień awokado"

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Moje pierwsze sushi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      sobota, 18 lutego 2012 10:31

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u