Obiad w 20 minut!

wieprzowina

  • piątek, 15 czerwca 2012
    • Karkówka w sosie pieczarkowym

      Nie jestem fanką karkówki. Ten stan pogłębia dodatkowo sąsiad, namiętnie grillujący na balkonie, wrrr. Ale ta wersja karkówki jest naprawdę pyszna. Mięso jest kruche i soczyste, a sosik pieczarkowy z dodatkiem gałki smakuje naprawdę dobrze.

      Przepis znaleziony na forum CinCin.

      Składniki:

      • 4 kotlety z karkówki
      • 2 duże cebule
      • 1 ząbek czosnku
      • 250 g pieczarek
      • 100-200 ml gęstej kwaśnej śmietany
      • 1 łyżeczka słodkiej papryki
      • sól i czarny pieprz do smaku
      • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

      Przygotowanie:

      Karkówkę zrumienić na patelni z obu stron. Ułożyć mięso płasko w naczyniu do zapiekania tak, by kawałki na siebie nie zachodziły. Na tym samym oleju podsmażyć obraną i posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi w plastry pieczarkami i ząbkiem czosnku. Kiedy będą złote, wlać śmietanę, wymieszać i chwilę dusić. Dodać słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem i ew. gałką. Sos pieczarkowy ułożyć na mięsie. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. przez ok. 40 min.
      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Karkówka w sosie pieczarkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      piątek, 15 czerwca 2012 10:32
  • niedziela, 11 marca 2012
    • Karkówka w słodko-kwaśnej marynacie

      Jak już kiedyś wspominałam, nie jestem fanką karkówki. Pewnie dlatego, że nie bardzo umiem ją przyrządzać. Dlatego w poszukiwaniu inspiracji dokonałam przeglądu blogów kulinarnych. I na blogu "Wypieki z pasją" znalazłam przepis idealny. Mięsko jest miękkie, delikatne, o lekko słodkim smaku. Dodatek octu balsamicznego przyjemnie przełamuje tę słodycz. Jednym słowem karkówka doskonała. 

      Gdy zwiększymy ilość marynaty, otrzymamy rewelacyjny sos.

      Składniki:

      • 3 duże plastry karkówki
      • 1/5 szklanki octu balsamicznego
      • 1/5 szklanki sosu sojowego
      • 3 łyżki miodu
      • łyżka cukru brązowego
      • 3 łyżki łagodnego ketchupu
      • pieprz do smaku

      Przygotowanie:

      Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Plastry karkówki lekko rozbić, włożyć do marynaty. Pojemnik przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Zamarynowane mięso piec w piekarniku nagrzanym do temp. 220oC przez około 10-15 minut, w opcji grill.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 marca 2012 11:43
  • środa, 15 lutego 2012
    • Karkówka Mamy

      Dzisiejsze danie jest całkowicie nie w naszym stylu. W zasadzie nie jemy wieprzowiny, podpiekany ser też nie należy do naszych faworytów. Ale to danie jest przepyszne i można mu wybaczyć nawet milion kalorii ;). Przepis mam od mojej Mamy, chociaż lekko go zmodyfikowałam i zamiast nieśmiertelnej przyprawy kebab-gyros do marynaty użyłam ziół i czosnku. Zatem do dzieła!!

      Składniki:

      • karkówka
      • pieczarki
      • żółty ser
      • cebula
      • sól, pieprz
      • rozmaryn, cząber
      • czosnek

      Przygotowanie:

      Dzień wcześniej zamarynować karkówkę w ziołach i czosnku. Następnego dnia mięso lekko podpiec w naczyniu żaroodpornym. W międzyczasie podsmażyć pokrojoną w piórka cebulkę i pokrojone w plasterki pieczarki. Na podpieczone mięso układać masę pieczarkowo-cebulową, posypać zółtym serem startym na tarce o grubych oczkach i podpiekać, aż mięsko będzie miękkie a ser ciągnący.

      Karkówkę podałam z sałatką z ogórków kiszonych (ogórki, cebula, koperek, oliwa z oliwek, pieprz).

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Karkówka Mamy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      środa, 15 lutego 2012 10:23

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u