Obiad w 20 minut!

sałatki

  • środa, 10 października 2012
    • Sałatka ziemniaczano-pomidorowa

      Dziś przepis na jedno z dań, które pomogło mi przezwyciężyć niechęć do natki pietruszki. Przepis znalazłam na niezawodnym forum cin-cin i zrobiłam w zasadzie z nadzieją, że musztarda zabije pietruszkowy posmak. Nie zabiła. I bardzo dobrze :) Sałatka jest bardzo orzeźwiająca w smaku, lekka i zdrowa.Ważna jest w niej jakość składników, zwłaszcza pomidory powinny być dojrzałe i pachnące.

      Składniki:

      • 700 g młodych, niedużych ziemniaków
      • 2 pomidory (najlepiej malinowe)
      • 2 małe, czerwone cebulki
      • pół pęczka natki pietruszki
      • 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon lub francuskiej
      • 1 łyżka octu winnego (niekoniecznie)
      • sok z połowy cytryny
      • oliwa
      • sól
      • pieprz


      Ziemniaki umyć, pokroić w plastry, ugotować i ostudzić. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w plastry.Cebulki pokroić w piórka. Składniki sosu zmiksować. Ziemniaki zalać sosem. Odstawić, żeby całość się przegryzła Dodać pomidory i szalotki. Delikatnie wymieszać.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      środa, 10 października 2012 10:33
  • wtorek, 03 lipca 2012
    • Sałatka ziemniaczana z salami

      Ta sałatka już od dawna znajdowała się na czołowym miejscu w folderze "do wypróbowania". Ale specjalnie zwlekałam z jej zrobieniem. Czekałam na pyszne, młode ziemniaczki. Do tego świeże jajka "prosto od kury", rzodkiewka prosto z ogródka i jest pysznie. Polecam!!

      Przepis znalazłam (i cytuję) na blogu Pieguska.

      Składniki:

      • 10 małych ziemniaków
      • 10 dag grubszych plastrów salami (dałam z zielonym pieprzem)
      • 4-5 jajek
      • 2 małe czerwone cebule
      • pęczek rzodkiewek
      • 0,5 pęczka szczypiorku
      • 2 łyżeczki musztardy ziarnistej (najlepiej francuskiej)
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki majonezu (nie miałam, dałam twarożek ziarnisty i to był świetny wybór)
      • 1 łyżka kwaśnej śmietany (pominęłam)
      • sól, pieprz, koperek

      Przygotowanie:

      Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Jeszcze ciepłe obrać z łupinek.Ostudzone pokroić w grubsze plasterki. Cebulę i rzodkiewki pokroić w plasterki, salami w cienkie paski. Ugotować jajka na twardo i po ostudzeniu pokroić na cząstki. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać delikatnie z ziemniakami, posolić i popieprzyć do smaku. Musztardę wymieszać z majonezem i śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanym koperkiem. Gotowym sosem polać sałatkę, delikatnie wymieszać i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
      Smacznego!!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 lipca 2012 09:26
  • piątek, 29 czerwca 2012
    • Meksykańska sałatka warstwowa

      Nie wiem, jak to się stało, że wcześniej jej nie robiłam. Pewnie zniechęciło mnie to, że ma w nazwie meksykańska, a ja nie przepadam za tą kuchnią. Za to sałatka jest genialna. Polecam ją wszystkim. Jak napisał Tomek (za którym cytuję przepis),ta sałatka to prawdziwy król imprezy :)

      Z podanej ilości składników wychodzi wielgachna micha sałatki.

      Składniki:

      • 0,5 kg mięsa mielonego
      • 2 średniej wielkości czerwone cebule
      • 4 łyżki koncentratu pomidorowego (dałam keczup)
      • pół główki sałaty
      • 3 średniej wielkości pomidory
      • 0,5 kg pieczarek
      • 1 puszka kukurydzy
      • 1 puszka czerwonej fasoli (pominęłam, bo nie lubię)
      • 0,5 l jogurtu naturalnego
      • 6 łyżek majonezu (dałam 2)
      • 200 g sera żółtego (pominęłam, bo nie miałam)
      • paczka chipsów tortilla (dałam małą paczkę Laysów cebulowych)
      • pieprz, sól

      Przygotowanie:

      Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso usmażyć, w połowie dodając cebulkę i koncentrat pomidorowy, wystudzić. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki, usmażyć. Sałatę umyć, wysuszyć, porwać na drobne kawałki, wrzucić na dno dużej, najlepiej przezroczystej miski. Pomidory umyć, pokroić w kostkę i położyć na sałatę. Na pomidory położyć ostudzone mięso mielone. Na mięso położyć pieczarki. Kukurydzę odsączyć i położyć na pieczarki. Fasolę odsączyć i położyć na kukurydzę. Jogurt wymieszać z majonezem, posolić i popieprzyć do smaku, polać nim sałatkę. Ser zetrzeć na tarce i posypać nim sałatkę. Chipsy pokruszyć i posypać nimi sałatkę.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      piątek, 29 czerwca 2012 09:18
  • środa, 20 czerwca 2012
  • piątek, 08 czerwca 2012
  • środa, 30 maja 2012
    • Sałatka z kurczakiem i oscypkiem

      W czasie naszego ostatniego pobytu w Tatrach (w końcu) znaleźliśmy oscypki doskonałe: świeże (co na Krupówkach niestety nie jest regułą), pięknie pachnące wędzeniem (były prosto z "wędzarki", jeszcze lekko ciepłe), o cudownym mlecznym smaku. A tuż za bacówką spacerowało stadko owiec, z mleka którego został zrobiony nasz serek. Dwa najmniejsze skonsumowaliśmy jeszcze na szlaku, kolejne już w domu. Były tak dobre, że po prostu siedzieliśmy z Ojcem Założycielem, kroiliśmy kolejne plastry i je zjadaliśmy. W zasadzie planowana była sesja z serkiem w roli modela, ale niestety model został przez nas skonsumowany ;) Resztki wykorzystaliśmy do pysznej słodko-słonej sałatki.

      Miejsce zakupu serka: Dolina Kościeliska, pierwsza bacówka od strony schroniska na Hali Ornak :)

      Składniki:

      • mała sałata
      • grillowana pierś kurczaka
      • kilka suszonych pomidorów
      • suszone morele
      • 2 łyżki octu balsamicznego
      • najprawdziwszy oscypek

      Przygotowanie:

      Kurczaka kroimy na paseczki. Dodajemy do niego sałatę, pomidory i morele. Na wierzch układamy cieniutkie paseczki sera. Całość polewamy octem i oliwą z pomidorów.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z kurczakiem i oscypkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      środa, 30 maja 2012 08:50
  • poniedziałek, 21 maja 2012
    • Sushi sałatka

      Miałam wielką ochotę na sushi i niestety za mało czasu, aby je zrobić. Poszłam więc na łatwiznę i zrobiłam sushi w wersji dla leniwych, czyli w formie sałatki. Wyszła pyszna. Trochę brakowało mi ryżu, ale jego gotowanie zajmuje min. 20 minut (a potem studzenie).

      Polecam wszystkim fanom sushi.

      Składniki:

      • garść sałaty
      • ogórek
      • awokado
      • glon nori
      • wędzony łosoś
      • prażony sezam
      • sos sojowy
      • zaprawa do ryżu do sushi

      Przygotowanie:

      Wszystkie składniki pokroić w plastry i delikatnie wymieszać. Posypać sezamem. Polać sosem sojowym z odrobiną zaprawy do ryżu.

      Smacznego!!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 maja 2012 08:53
  • środa, 16 maja 2012
  • wtorek, 08 maja 2012
  • środa, 11 kwietnia 2012
    • Kurczakowa sałatka z ananasem

      Zdecydowanie muszę rozwinąć swoją kreatywność w nadawaniu nazw potrawom! Bo co jest ekscytującego w kolejnej sałatce z kurczaka z ananasem? A ta sałatka jest naprawdę pyszna i szybka w przygotowaniu (o ile wcześniej zamarynujemy pierś), a na dodatek równie dobrze smakuje na zimno jaki i na ciepło.

      Składniki:

      • pierś kurczaka
      • garść sałaty (my mieliśmy mieszankę sałat z rukolą i botwinką)
      • 3 plastry ananasa
      • papryczka chili
      • 1 łyżka curry (lub własnej mieszanki np: kolendry, kurkumy, imbiru, papryki i czego jeszcze chcemy)
      • łyżka miodu
      • łyżka musztardy francuskiej
      • 4 łyżki oliwy z oliwek

      Przygotowanie:

      Pierś marynujemy całą noc w łyżce oliwy i curry, a następnie smażymy na patelni bez tłuszczu (najlepiej na grillowej). Następnie smażymy ananasa. Do miski wkładamy sałatę oraz pokrojone w plastry: kurczaka, ananasa i papryczkę. Całość polewamy sosem miodowo-musztardowym (w słoiczku b. dokładnie mieszamy 3 łyżki oliwy, miód i musztardę).

      Smacznego!!

       

      Sałatkę dodajemy do akcji "Fit na lato"

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      środa, 11 kwietnia 2012 11:15

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u