Obiad w 20 minut!

zapiekanki

  • poniedziałek, 01 października 2012
    • Pasztet cukiniowy

      W tym roku w ogródku rodziców cukinie wyjątkowo obrodziły. A my dostawaliśmy je w prezencie przy właściwie każdej okazji i przerabialiśmy na 1568 sposobów. Była cukinia smażona, placuszki z cukiniowe, makaron z cukinią i cukinia w sosie też była. Właściwie w pewnym momencie mieliśmy jej dość. Aż któregoś dnia stojąc na przystanku usłyszałam, jak jedna pani drugiej pani opowiada o super daniu: pasztecie cukiniowym. Postanowiłam spróbować i bingo :) Pasztet jest rewelacyjny: delikatny, lekko wilgotny i chyba nigdy mi się nie znudzi, bo za sprawą dodatków, za każdym razem może mieć nieco inny smak (moje ulubione dodatki to bazylia i suszone pomidory).

      Składniki:

      • 3 szklanki cukinii startej na grubych oczkach
      • 3 jajka
      • 1 kajzerka
      • mleko
      • bazylia
      • 4 suszone pomidory
      • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
      • sól
      • pieprz

      Przygotowanie:

      Cukinię lekko osolić i przełożyć do durszlaka, aby puściła sok, a następnie dokładnie odcisnąć. W międzyczasie namoczyć kajzerkę w mleku i ubić pianę z białek. W misce wymieszać cukinię, żółtka, bułkę, pokrojone w paski pomidory, olej oraz przyprawy. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Przełożyć do foremki. Piec ok godziny w temperaturze 180 stopni.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pasztet cukiniowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 października 2012 09:01
  • czwartek, 19 lipca 2012
    • Hiszpańska tortilla po mojemu

      Na tortiillę już od dawna miałam ochotę. Coś mi podpowiadało, że musi być pyszna. Próbowałam znaleźć przepis idealny. W tym celu przejrzałam kilka polskich blogów, ale i zerknęłam na strony hiszpańskie. I zawsze coś mi nie pasowało: a to smażenie ziemniaków w oleju, a to dodatki. W końcu postanowiłam zrobić tortillę po swojemu. Pewnie do oryginału jej daleko, ale jest przepyszna.

      Składniki:

      • 4 duże jajka
      • 4 nieduże, lekko podgotowane ziemniaki
      • pół kostki "sera typu feta"
      • duży pomidor
      • bazylia
      • pieprz
      • rukola i jogurt naturalny (po podania)

      Przygotowanie:

      Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i lekko wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki. Dodać fetę oraz plasterki pomidora. Całość posypać bazylią. Na ziemniaki wylać masę jajeczną. Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z rukolą i jogurtem.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 lipca 2012 09:42
  • poniedziałek, 28 maja 2012
  • wtorek, 15 maja 2012
    • Kapuściana "lazania"

      Po sałatowych szaleństwach zostało mi trochę kapusty pekińskiej. Nie chciałam jej wyrzucać, a brakowało mi pomysłów na kolejne sałatki. Natomiast miałam wielką ochotę na lazanię. Postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym i tak powstało to danie.

      Składniki:

      • kilka liści kapusty pekińskiej
      • 500 g mięsa mielonego
      • puszka krojonych pomidorów
      • bazylia, tymianek, oregano
      • ząbek czosnku
      • szklanka mleka
      • łyżka mąki kukurydzianej
      • sól, pieprz

      Przygotowanie:

      Mięso podsmażyć na patelni. Dodać sól, pieprz, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory. Gotować do uzyskania gęstego sosu. W drugim garnuszku zagotować mleko. Dodać mąkę i gałkę muszkatołową. Bardzo dokładnie wymieszać, aż do zgęstnienia. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę liści kapusty, na to wyłożyć sos pomidorowy i znów kapustę. Całość zalać białym sosem. Zapiekać ok. 20 minut.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kapuściana "lazania"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 maja 2012 10:09
  • czwartek, 19 kwietnia 2012
    • Szpinakowa tarta Julii Child

      Uwielbiam to danie (Ojciec Założyciel w sumie też). Są w nim moje ulubione składniki: szpinak, suszone pomidory i mozzarella. Dla urozmaicenia spróbowałam nowego przepisu na kruche ciasto. Skorzystałam z książki Julii Child "Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy mistrzyni kuchni". I powiem Wam, że w podtytule nie ma cienia przesady. To kolejny przepis z tej książki, który przetestowałam i który jest rewelacyjny. Ciasto wyszło po prostu idealne.

      Składniki:

      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • pól szklanki mąki tortowej
      • 1 łyżeczka soli
      • 170 g schłodzonego masła pokrojonego w kostki
      • pół szklanki zimnej wody
      • 500 g świeżego szpinaku
      • małe opakowanie śmietany
      • 2 ząbki czosnku
      • pół gałki muszkatołowej
      • kulka mozzarelli z bazylią
      • kilka suszonych pomidorów 
      • jako
      • sól
      • łyżeczka masła

      Przygotowanie:

      Wrzucić oba rodzaje mąki, sól i masło do pojemnika robota kuchennego z zamontowaną nasadką ze stalowym ostrzem. Rozdrobnić masło w trybie pulsacyjnym. Wyłączyć urządzenie i natychmiast wlać zimną wodę. Włączyć w trybie pulsacyjnym jeszcze 2-3 razy. Przełożyć ciasto na blat i wyrabiać ręcznie. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 2 godziny. Następnie rozwałkować ciasto, wyłożyć do foremki i lekko podpiec. Szpinak podsmażyć na maśle. Posolić, dodać startą gałkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. W kubku połączyć śmietanę i jajko. Masę wyleć do rondla ze szpinakiem i dokładnie wymieszać. Szpinak przełożyć na podpieczone kruche ciasto. Na wierzch położyć suszone pomidory i mozzarellę. Podpiekać ok. 15 minut.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Szpinakowa tarta Julii Child”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 kwietnia 2012 10:24
  • czwartek, 05 kwietnia 2012
    • Bułkowa zapiekanka recyklingowa

      Dzisiejsze danie miało być puddingiem chlebowym. Ale nie mieliśmy chleba. Za to znaleźliśmy kajzerki niepierwszej świeżości. Pudding bułkowy? Czemu nie? Początkowo miał być tylko ze szpinakiem, ale w otchłani lodówki napotkaliśmy jeszcze na kawałek kiełbasy drobiowej, resztki startej goudy oraz kilka pomidorków koktajlowych. Postanowiliśmy wszystko połączyć i tak powstała "Bułkowa zapiekanka recyklingowa". Okazało się, że jest ona mega ekonomiczna i że do jej przyrządzenia wykorzystaliśmy większość najczęściej wyrzucanych przez Polaków produktów spożywczych (wg strony www.ekonomiagastronomia.nk.com.pl), tj:

      1. Pieczywo ---> są
      2. Ziemniaki
      3. Wędliny ---> są
      4. Warzywa ---> są
      5. Owoce ---> są (pomidory to wg botaniki owoce)
      6. Jogurty ---> są
      7. Mięso
      8. Dania gotowe (typu pizza, garmażeryjne itp.)
      9. Mleko ---> są
      10. Ser ---> są
      11. Ryby
      12. Jaja ---> są

      A czym dla nas jest "ekonomia gastronomia"? Przede wszystkim staramy się wcześniej planować nasze posiłki, zwłaszcza obiady i pod tym kątem układać listę zakupów. Bardzo, ale to bardzo nie lubimy wyrzucać jedzenia (stąd od czasu do czasu w naszym menu pojawiają się takie zapiekanki jak dzisiejsza). A przede wszystkim stawiamy na jakość, a nie na ilość tego, co jemy.

      A teraz przepis na zapiekankę.

      Składniki:

      • 3 czerstwe kajzerki
      • opakowanie mrożonego szpinaku
      • 2 jajka
      • wędlina drobiowa
      • cebula
      • kilka pomidorków koktajlowych
      • mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego
      • mały kubeczek śmietany
      • pół szklanki mleka
      • trochę startej goudy (lub innego żółtego sera)
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 kulka mozzarelli
      • ulubione zioła (u nas zioła prowansalskie)
      • sól, pieprz

      Przygotowanie:

      Kajzerki pokroić w kromki i ułożyć w żaroodpornym. W miseczce wymieszać jajko z mlekiem oraz połową kubeczka śmietany. Masę jajeczno-śmietanową wylać na bułki. Kiełbasę pokroić w paseczki i podsmażyć razem z pokrojoną w piórka cebulką. Doprawić ulubionymi ziołami. Kiełbasę wyłożyć na bułki, posypać startym żółtym serem. Podsmażyć szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać resztę śmietany i jogurt. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Masę szpinakową wylać na bułki i wędlinę. Na wierzch ułożyć pokrojone w plastry pomidorki i mozzarellę. Zapiekać ok. 20 minut w 180 stopniach.

      Smacznego!!

      Przepis dodajemy do akcji "Ekonomia gastronomia"

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Bułkowa zapiekanka recyklingowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 kwietnia 2012 09:39
  • środa, 08 lutego 2012
    • Zapiekanka ziemniczana Jamiego Oliviera

      Jestem wielką fanką Jamiego Oliviera!! Cenię jego przepisy za prostotę, szybkość wykonania, a przede wszystkim za świetny smak. Ostatnio z wielką przyjemnością przyrządzam dania z "30 minut w kuchni" i jestem nimi zachwycona. Co prawda nigdy jeszcze nie przygotowałam pełnego zestawu, ale poszczególne dania są świetne. Dzisiaj prezentuję jedno z nich- zapiekankę ziemniaczaną. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a smakuje znakomicie.

      Przepis pochodzi z książki Jamiego Oliviera "30 minut w kuchni" (Insignis 2011)

      Składniki:

      • 1 czerwona cebula
      • 1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
      • gałka muszkatołowa
      • 2 ząbki czosnku
      • 300 ml śmietany 12%
      • parmezan
      • 2 listki laurowe
      • tymianek

      Przygotowanie:

      Obrać cebulę i przekroić wzdłuż, pokroić w piórka. Ziemniaki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć warzywa do dużej brytfanny, doprawić solą i pieprzem. Zetrzeć 1/4 gałki, wycisnąć czosnek i wlać śmietanę. Dodać dużą garść drobno startego parmezanu, liście laurowe oraz tymianek. Piec ok. 30 minut (aż ziemniaki będą miękkie i złociste).

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      środa, 08 lutego 2012 19:57

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u