Obiad w 20 minut!

kurczak

  • poniedziałek, 07 maja 2012
    • Kurczak po rumuńsku

      Zasadniczo nie wiem, czy ten przepis ma cokolwiek wspólnego z Rumunią ;). Wyszukałam go na forum CinCin. Na stronie Konsulatu Rumunii znalazłam przepis z podobnymi składnikami, więc chyba coś musi być na rzeczy. Danie jest bardzo dobre, zwłaszcza sosik pieczarkowy.

      Składniki:

      • pierś kurczaka
      • 10 dkg masła (lub pół na pół masło z olejem)
      • 1 prawie czubata łyżeczka mąki
      • szklanka bulionu
      • cebula
      • 3/4 kieliszka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
      • pół szklanki kwaśnej śmietany (22%)
      • sól, pieprz
      • koperek i natka pietruszki posiekane do posypania

      Przygotowanie:

      Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. W dużej patelni rozpuścić masło i podsmażyć piersi tak, by się przyrumieniły. Podsmażone piersi wyjąć z naczynia, na tłuszcz wsypać mąkę. Gdy mąka się lekko zrumieni, polać, intensywnie mieszając, szklankę bulionu. Do uzyskanego w ten sposób sosu włożyć oczyszczone i podzielone na ćwiartki pieczarki, posiekaną cebulę, wino i obsmażone kawałki kurczaka. Naczynie przykryć i zawartość dusić na małym ogniu, by sos zgęstniał, zaś porcje kurczaka "doszły" w sosie. Gdy kurczak jest miękki, sos doprawić śmietaną, solą oraz koperkiem i pietruszką.

      Smacznego!!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak po rumuńsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 maja 2012 09:43
  • czwartek, 22 marca 2012
    • Moje kąski

      Ten przepis powstał pod wpływem chwili. A dokładnie pod wpływem niedostatku ;) W chwili słabości i przypływie lenistwa postanowiłam zrobić "obiad z torebki". I zabrakło gotowej paniery. Więc wymyśliłam własną. Bardzo dobrą. Lepszą :)

      Składniki:

      • duża pierś z kurczaka
      • 1 jajko
      • 2 łyżki bułki tartej własnej produkcji
      • 1 łyżka mąki kukurydzianej
      • 2 łyżeczki przyprawy Gyros Kamis
      • 1 łyżeczka ostrej papryki
      • 1 łyżeczka tymianku

      Przygotowanie:

      Najpierw przygotowujemy panierkę, czyli mieszkamy ze sobą bułkę, mąkę i przyprawy. Kurczaka kroimy w cienkie paski. Obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut.

      Kąski podałam z sałatą z przepysznym sosem sezamowym według przepisu Panti.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 marca 2012 10:04
  • środa, 22 lutego 2012
    • Tortille z kurczakiem

      Dziś jedno z ulubionych dań Ojca Założyciela bloga. Danie jest bardzo szybkie (chyba, że samodzielnie przygotowujemy tortille, co nie jest trudne, ale dość czasochłonne) i sycące, czyli spełnia wszystkie kryteria, jakie powinien spełniać idealny obiad "po pracy". Najbardziej lubię przygotowywać je latem z dodatkiem różnokolorowych pomidorków, ale wersja zimowa też jest bardzo smaczna.

      Składniki:

      • 3 tortille pełnoziarniste
      • pierś z kurczaka
      • czosnek
      • sól
      • rukola
      • papryka
      • pomidorki koktajlowe
      • ogórek
      • zioła prowansalskie
      • oliwa z oliwek
      • gęsty jogurt naturalny
      • keczup pikantny

      Przygotowanie:

      Kurczaka solimy, kroimy i marynujemy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (najlepiej całą noc), a następnie smażymy. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę, czyli mieszamy w misce rukolę, pomidorki, pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz ogórka. Odrobinę solimy, dodajemy łyżkę oliwy i zioła prowansalskie. Następnie robimy sos: łączymy keczup oraz jogurt. W mikrofalówce lub na patelni podgrzewamy tortille. Na ciepłe tortille nakładamy sos, sałatkę oraz kurczaka. Zwijamy w rulonik albo składamy w trójkąty.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tortille z kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      środa, 22 lutego 2012 08:42
  • niedziela, 12 lutego 2012
    • Kurczak w cieście

      Dziś kolejny przepis Jamiego O. Przyznam, że miałam spore obawy, zwłaszcza w czasie przyrządzania. Bałam się, że ciasto namięknie sosem i powstanie mało apetyczna ciapaja. Jakże się myliłam! Ciasto wyszło chrupiące, kurczak soczysty a sos kremowy. Po raz kolejny polecam przepis J.O.

      Przepis pochodzi z książki Jamiego Oliviera "30 minut w kuchni" (Insignis 2011)

      Składniki:

      • 1 arkusz ciasta francuskiego
      • 1 czerwona cebula
      • 1 czubata mąki pszennej
      • 2 łyżeczki musztardy
      • gałka muszkatołowa
      • 2 ząbki czosnku
      • 300 ml bulionu
      • pieczarki
      • tymianek
      • jajko

      Przygotowanie:

      Obrać cebulę i przekroić wzdłuż, pokroić w piórka, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pierś z kurczaka pokroić w małe kawałki i smażyć około 3 minuty. Dodać pieczarki, cebulę oraz mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać musztardę, śmietanę, bulion oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Pogotować chwilę na małym ogniu. Następnie całość przełożyć do naczynia do zapiekania, nakryć lekko ponacinanym ciastem francuskim, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut w mocno nagrzanym piekarniku.

      Smacznego!!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w cieście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lutego 2012 10:32
  • poniedziałek, 06 lutego 2012

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u