Obiad w 20 minut!

muffinki

  • wtorek, 22 stycznia 2013
    • Muffinki baklava

      Muffinki do idealne babeczki dla zapracowanych. A że moje życie w ostatnich miesiącach ogranicza się do trójkąta mieszkanie - uniwersytet - biblioteka, tym chętniej je przygotowuje. Zwłaszcza, że orzechy bardzo dobrze wpływają na pracę mózgu :) A muffinki baklava są przepyszne, ale tylko pod warunkiem, że mamy ochotę na coś naprawdę słodkiego.

      Przepis Nigelli zaczerpnęłam z White Plate.

      Składniki:

      • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (dałam mix włoskich, laskowych i ziemnych - zwłaszcza te ostatnie, lekko słone świetnie pasują)
      • 1/3 szklanki cukru
      • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
      • 3 łyżki roztopionego masła 
      • 1 szklanka i 7 łyżek mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 1/4 szklanki cukru
      • 1 duże jajko
      • 3 łyżki rozpuszczonego masła
      • 1 szklanka + 2 łyżki maślanki (można też użyć 3/4 szklanki naturalnego jogurtu i 1/3 szklanki mleka)

      Na wierzch:

      • miód, około 1/2 szklanki

      Przygotowanie:
      Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. 12-dołkową formę do muffinków wyłożyć papierowymi papilotkami. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w małej miseczce.

      Wymieszać razem suche składniki - mąkę, proszek, sodę i cukier. I osobno połączyć wszystkie mokre składniki - maślankę, jajko i rozpuszczone masło. Nie trzeba miksować, wystarczy wymieszać trzepaczką. Wlać do suchych składników i delikatnie połączyć.

      Wypełniać wgłębienia muffinowe do 1/3 wysokości, teraz dodać niecałą łyżkę nadzienia i przykryć warstwą ciasta do 2/3 wysokości foremki. Resztą nadzienia posypać wierzch muffinów i piec około 15 minut, powinny być ładnie zrumienione. Wyjąć, lekko polać miodem.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 stycznia 2013 09:25
  • piątek, 14 grudnia 2012
    • Piernikowe muffinki z czekoladą

      Uwielbiam pierniki. Najbardziej lubię je przygotowywać: wałkować ciasto, wykrawać różne kształty, a potem oczywiście dekorować. Niestety, nie zawsze mam czas na te wszystkie przyjemności. Wówczas idealne są piernikowe muffiny. Robi się je jakieś pół godziny, a smak i aromat jest prawie taki, jak przy tradycyjnych piernikach.


      Składniki:

      • 250 g mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • pół łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 łyżki kakao
      • 175 g cukru pudru
      • 250 ml mleka
      • 90 ml oleju
      • 1 duże jajko
      • 2 łyżki domowej przyprawy do piernika
      • nutella

      Przygotowanie:

      Standardowo: w jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Wlać mokre do suchych i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do połowy napełnić ciastem, zrobić czekoladowy kleks i uzupełnić ciasto do 3/4 wysokości foremki. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

      Smacznego!!

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      piątek, 14 grudnia 2012 09:35
  • środa, 01 sierpnia 2012
  • poniedziałek, 11 czerwca 2012
  • poniedziałek, 16 kwietnia 2012
    • Babeczki brownies z kajmakowymi czapeczkami

      To był "Dzień Czekolady". Podobnie jak "Dzień Muffinków" i generalnie ostatnio większość dni spędziłam go w bibliotece, pisząc moje wiekopomne dzieło ;) Po pracowitym dniu miałam ochotę na coś czekoladowego. Czekolada dobrze wpływa na pracę mózgu (szkoda, że nieco gorzej na bioderka), więc to był dobry powód, aby upiec czekoladowe babeczki. Z kolei po świątecznych mazurkach została nam prawie cała puszka kajmaku. Postanowiłam więc skorzystać z przepisu na "Brownies z dulce de leche". Przerobiłam go na wersję babeczkową, całkowicie zrezygnowałam z cukru, a z kajmaku zrobiłam czapeczki. Przyznam, że gdy wyjęłam babeczki z foremki wyglądały paskudnie i miałam ochotę je wyrzucić (a robię to bardzo rzadko). Postanowiłam jednak dać im ostatnią szansę, spróbowałam i .... No cóż, na jednej babeczce się nie skończyło.

       Składniki:

      •     115 g masła
      •     170 g czekolady
      •     25 g kakao
      •     3 duże jajka
      •     1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      •     140 g mąki pszennej
      •     pół puszki masy kajmakowej

       Przygotowanie:

      W garnuszku na niewielkiej mocy palnika roztopić masło. Dodać połamaną czekoladę, mieszać, do roztopienia. Zdjąć z palnika i dodać kakao, wymieszać, by nie było grudek. Masę czekoladową przełożyć do misy miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodać cukier, wanilię, mąkę, zmiksować. Masę przełożyć do formy. Piec ok. 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po ostudzeniu zrobić kajmakowe czapeczki.

      Smacznego!!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki brownies z kajmakowymi czapeczkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 kwietnia 2012 10:13
  • poniedziałek, 02 kwietnia 2012
    • Muffinki kawowo-chałwowe

      Od kilku godzin siedziałam w bibliotece kończąc moje wiekopomne dzieło. Za oknem padało coś śniegodeszczowego, było zimno i paskudnie. Pomyślałam, że uratować mnie może tylko coś słodkiego i znalazłam ten przepis. Muffinki są pyszne: słodkie, ale nie mdłe, z wyraźną nutą kawową. Polecam jako lekarstwo na gorszy humor albo pogodę.

      Przepis pochodzi z bloga Wypieki z pasją

      Składniki:

      • 100g masła
      • 1 jajko
      • 1/2 szklanki mleka
      • 2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
      • 2/3 szklanki cukru
      • cukier z wanilią
      • 1 i 3/4 szklanki mąki
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 12 kawałków chałwy waniliowej

      Przygotowanie:

      W misce wymieszać rozpuszczone i ostudzone masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko, letnią kawę oraz mleko. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników. Mogą pozostać grudki. Napełniać foremki do połowy, włożyć kawałek chałwy i przykryć masą. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC.

      Smacznego!!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki kawowo-chałwowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 kwietnia 2012 10:24
  • środa, 01 lutego 2012

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u