Obiad w 20 minut!

zupa

  • środa, 03 października 2012
  • środa, 26 września 2012
    • Moje leczo

      Leczo to jedno z pierwszych dań, jakie nauczyłam się robić. Nawet nie potrafię sobie przypomnieć, skąd miałam przepis. Najbardziej lubię go w wersji klasycznej, z papryką, kabaczkiem, pomidorami i dobrą kiełbaską. Chociaż z kiełbasą zawsze jest problem: nie lubię jej jeść (i zawsze wyławiam kawałeczki), ale nie wyobrażam sobie bez niej leczo.

      Składniki:

      • 3 papryki (w tym jedna ostra)
      • mały kabaczek
      • duża cebula
      • 5 średnich pomidorów
      • ulubiona cienka kiełbasa
      • słodka papryka w proszku
      • sól, pieprz

      Przygotowanie:

      Paprykę i kabaczka pokroić w paski, kiełbasę w plastry, cebulę w piórka, a pomidory w kostkę. Cebulę podsmażyć w rondlu. Dodać cebulę. Lekko osolić i dodać paprykę w proszku. Podsmażyć, od czasu do czasu mieszając. Dodać kabaczka i paprykę oraz pomidory. Doprawić solą i pieprzem, dusić, aż warzywa będą odpowiednio miękkie (tzn. mają być ugotowane, ale się nie rozpadać).

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Moje leczo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      środa, 26 września 2012 09:35
  • poniedziałek, 27 lutego 2012
    • Krem marchewkowy

      W zasadzie wpis powinien nosić tytuł "Krem marchewkowy wersja pierwsza", ponieważ bardzo lubię tę zupę i przyrządzam ją na kilka sposobów. Dzisiaj wersja najłagodniejsza i bardzo aromatyczna. Nawet Ojciec Założyciel bloga zjadł ją ze smakiem, chociaż generalnie nie przepada za kremami (zupełnie nie wiem dlaczego???).

      Dostałam od rodziców zapas Prawdziwej Wiejskiej Marchewy (o tak, zdecydowane należą się jej te wielkie litery, jest boska), więc na pewno wkrótce pojawią się kolejne wersje marchwianki (a także ciacho marchewkowe).

      Składniki:

      • 3 Prawdziwe Wiejskie Marchewy
      • puszka mleka kokosowego
      • łyżka startego imbiru
      • sól, pieprz kokosowy
      • skórka z połowy limonki
      • po garści uprażonych pestek dyni i słonecznika

      Przygotowanie:

      Marchewkę kroimy w grube plastry i gotujemy na parze (dzięki temu zachowa smak i witaminy). Następnie miksujemy ją z imbirem. Dodajemy mleko kokosowe oraz skórkę z limonki i gotujemy ok. 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pestkami dyni i słonecznika.

       

       

      Przepis dodajemy do akcji "Ministerstwo Zupy"

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Krem marchewkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 lutego 2012 09:45
  • wtorek, 21 lutego 2012
    • Curry z klopsikami imbirowymi

      Bardzo lubię pikantne, orientalne dania. W związku z tym na naszym stole często goszczą różne wariacje na temat curry. Tym razem z fasolką i mlekiem kokosowym. Połączenie czosnku, imbiru i papryki z mlekiem kokosowym daje bardzo ciekawy, słodko-pikantny smak, którego jestem wielką fanką.

      Składniki:

      • puszka mleka kokosowego
      • mała cebula
      • pół opakowania mrożonej fasolki
      • 4 ząbki czosnku
      • 200 ml bulionu warzywnego
      • duża łyżka startego imbiru
      • kolendra
      • curry
      • ostra papryka w proszku
      • garam masala
      • oliwa z oliwek
      • sok z połowy limonki
      • sos sojowy

      Przygotowanie:

      Na patelni podgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Lekko podsmażamy. Następnie dodajemy fasolkę oraz bulion, kolendrę, curry, paprykę i garam masalę. Gotujemy do momentu, gdy fasolka będzie miękka. Na koniec dodajemy mleko kokosowe oraz sok z limonki i gotujemy jeszcze kilka minut. Jeśli danie nie jest wystarczająco słone, doprawiamy sosem sojowym.

      Do mojego curry podałam klopsiki imbirowe gotowane na parze (mięso mielone, jajko, imbir, cebulka).

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Curry z klopsikami imbirowymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 lutego 2012 09:26
  • czwartek, 02 lutego 2012
    • Zupa brokułowa z aromatycznymi klopsikami

      Dzisiaj zupa z klopsikami – autorski pomysł założyciela bloga :). Niby nic specjalnego, wygląda paskudnie, a jednak danie jest pyszne. Z delikatnym smakiem zupy przyjemnie kontrastują pikantne, aromatyczne klopsiki. Zupa jest również bardzo smaczna następnego dnia. Polecamy!!!

      Składniki:

      • 1 brokuł
      • bulion
      • mięso mielone
      • mała cebulka
      • jajko
      • otręby
      • cząber
      • imbir
      • curry
      • papryka ostra
      • sól

      Przygotowanie:

      Brokuł ugotować w bulionie. W międzyczasie przygotować klopsiki: wymieszać mięso mielone z jajkiem, pokrojoną w kostkę cebulką i przyprawami: cząbrem, imbirem, curry, papryką i solą. Jeśli mięso będzie zbyt luźne, można dodać odrobinę otrąb. Mięso uformować w kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Z bulionu wyjąć ugotowany brokuł, a wrzucić klopsiki. W międzyczasie zmiksować brokuł i uzyskaną masę przełożyć do gotującego się bulionu z klopsikami. Gotować jeszcze ok. 5 minut.

      Smacznego!!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 lutego 2012 15:53
  • środa, 25 stycznia 2012
    • Dietetyczna kapuścianka

      Dzisiaj słynna dietetyczna zupa kapuściana. Swego czasu zajadały się nią gwiazdy rozrywki i polityki ;) Ma ona właściwie same zalety: jest pyszna, rozgrzewająca,  szybka, zdrowa, niskokaloryczna i tania. Możemy w niej konstruktywnie zutylizować zalegające w lodówce resztki warzyw. Ja najbardziej lubię ja za delikatny słodkawy posmak i „rozgrzewającą moc papryczki”.

      Składniki:
      •    ćwiartka niedużej kapusty
      •    1 cebula
      •    1 marchewka
      •    1 pietruszka
      •    1 papryka
      •    1 papryczka chili
      •    3 ząbki czosnku
      •    3 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów
      •    litr bulionu
      •    sól, rozmaryn, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie

      Przygotowanie:
      Na początek przygotowujemy warzywa: kapustę drobniutko szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, czosnek, marchew i pietruszkę w plasterki. W rondelku podsmażamy cebulę i paprykę. Dodajemy odrobinę soli, aby warzywa puściły soki. Następnie dodajemy czosnek, papryczkę, marchew, pietruszkę i kapustę. Warzywa mieszamy, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pomidory (w sezonie oczywiście świeże) i przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zupa najlepiej smakuje z kleksem śmietany lub jogurtu (zwłaszcza, gdy przesadziliśmy z ilością papryczki chili).

      Smacznego!

       

      Naszą zupę dodajemy do akcji „Ministerstwo Zupy”.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      środa, 25 stycznia 2012 14:38

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u