Obiad w 20 minut!

ryż

  • piątek, 18 maja 2012
    • Ryż smażony z mięsem i pieczarkami

      Dzisiaj kolejny przepis z forum CinCin. Generalnie ostrzegam przed tym miejscem, bo niesamowicie wciąga, jest kopalnią przepisów i człowiek nawet się nie obejrzy, a okazuje się, że już godzinę tam spędził ;)

      Danie jest pyszne i bardzo szybkie. Opis może brzmi nieco skomplikowanie, ale wykonanie jest bardzo proste. Ograniczyłam jednie ilość oleju, ale nie wpłynęło to negatywnie na smak.

      Składniki

      • 1 - 2 jajka
      • 1 średnia cebula
      • 9 łyżek oleju sojowego
      • 10 - 20 dkg piersi kurczaka
      • 10 dkg pieczarek
      • 3 łyżki sosu sojowego
      • pół łyżeczki cukru
      • sól, pieprz do smaku
      • 3 - 4 piórka szczypiorku
      • 2 - 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki


      Marynata

      • 1 łyżka sosu sojowego
      • 1 roztarty ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • pół łyżeczki cukru
      • 1 łyżka wódki wyborowej

      Przygotowanie:

      Wymieszać składniki marynaty. Mięso pokroić w cienkie paseczki, wymieszać z marynatą i odstawić na 15 minut. Jajka ubić lekko widelcem. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki po wypłukaniu i wysuszeniu, pokroić w plasterki, a szczypior w 3 - 4 cm kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wlać roztrzepane jajka i, nie mieszając, smażyć na średnim ogniu omlet. Dobrze jest poruszać patelnią, żeby nie przywarł do dna. Kiedy już jest usmażony, zsunąć na talerz i pozostawić do przestygnięcia. Później zwinąć w rulon i kroimy jak makaron.
      Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać cebulę, smażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając, 1 minutę, dodać mięso, znów mieszając smażyć dalszą minutę. Zawartość patelni wyjąć łyżką cedzakową. Do patelni wlać 2 łyżki oleju, dołożyć pieczarki, smażyć, stale mieszając, 1,5 minuty na ostrym ogniu i wybrać łyżką cedzakową. Na tę samą patelnię wlać 2 łyżki oleju, mocno rozgrzać, dodać przygotowany ryż, mieszając smażyć na dużym ogniu 1 minutę, wlać sos sojowy, posypać cukrem, znów przemieszać, dodać mięso, pieczarki i szczypior, dokładnie wymieszać i smażyć 1 minutę, ciągle mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      piątek, 18 maja 2012 08:52
  • wtorek, 24 stycznia 2012
    • Ryż na ostro

      Proste i szybkie danie dla lewniwców, studentów, żyjących w wiecznym niedoczasie. Składa się  z ryżu i "czegoś jeszcze", w tej wersji mamy paprykę i oliwki.

       Składniki:

      • 1 torebka ryżu
      • oliwki
      • papryka
      • ew. sos paprykowy ze słoika
      • sos sojowy
      • ketchup
      • przyprawy (co kto lubi: bazylia, papryczki suszone, czosnek)

      Przygotowanie:
      Ryż gotujemy około 15 minut. Do małego rondelka wrzucamy oliwki, paprykę i sos. Całość podgrzewamy. Dodajemy sos sojowy i ketchup cały czas mieszając. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i jeszcze trochę mieszamy.

      Ostateczny smak zależy głównie od ilości i rodzaju dodanych przypraw.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      misiex22
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 stycznia 2012 09:58

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u