Obiad w 20 minut!

Wpisy

  • poniedziałek, 16 kwietnia 2012
    • Babeczki brownies z kajmakowymi czapeczkami

      To był "Dzień Czekolady". Podobnie jak "Dzień Muffinków" i generalnie ostatnio większość dni spędziłam go w bibliotece, pisząc moje wiekopomne dzieło ;) Po pracowitym dniu miałam ochotę na coś czekoladowego. Czekolada dobrze wpływa na pracę mózgu (szkoda, że nieco gorzej na bioderka), więc to był dobry powód, aby upiec czekoladowe babeczki. Z kolei po świątecznych mazurkach została nam prawie cała puszka kajmaku. Postanowiłam więc skorzystać z przepisu na "Brownies z dulce de leche". Przerobiłam go na wersję babeczkową, całkowicie zrezygnowałam z cukru, a z kajmaku zrobiłam czapeczki. Przyznam, że gdy wyjęłam babeczki z foremki wyglądały paskudnie i miałam ochotę je wyrzucić (a robię to bardzo rzadko). Postanowiłam jednak dać im ostatnią szansę, spróbowałam i .... No cóż, na jednej babeczce się nie skończyło.

       Składniki:

      •     115 g masła
      •     170 g czekolady
      •     25 g kakao
      •     3 duże jajka
      •     1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      •     140 g mąki pszennej
      •     pół puszki masy kajmakowej

       Przygotowanie:

      W garnuszku na niewielkiej mocy palnika roztopić masło. Dodać połamaną czekoladę, mieszać, do roztopienia. Zdjąć z palnika i dodać kakao, wymieszać, by nie było grudek. Masę czekoladową przełożyć do misy miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodać cukier, wanilię, mąkę, zmiksować. Masę przełożyć do formy. Piec ok. 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po ostudzeniu zrobić kajmakowe czapeczki.

      Smacznego!!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki brownies z kajmakowymi czapeczkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 kwietnia 2012 10:13
  • środa, 11 kwietnia 2012
    • Kurczakowa sałatka z ananasem

      Zdecydowanie muszę rozwinąć swoją kreatywność w nadawaniu nazw potrawom! Bo co jest ekscytującego w kolejnej sałatce z kurczaka z ananasem? A ta sałatka jest naprawdę pyszna i szybka w przygotowaniu (o ile wcześniej zamarynujemy pierś), a na dodatek równie dobrze smakuje na zimno jaki i na ciepło.

      Składniki:

      • pierś kurczaka
      • garść sałaty (my mieliśmy mieszankę sałat z rukolą i botwinką)
      • 3 plastry ananasa
      • papryczka chili
      • 1 łyżka curry (lub własnej mieszanki np: kolendry, kurkumy, imbiru, papryki i czego jeszcze chcemy)
      • łyżka miodu
      • łyżka musztardy francuskiej
      • 4 łyżki oliwy z oliwek

      Przygotowanie:

      Pierś marynujemy całą noc w łyżce oliwy i curry, a następnie smażymy na patelni bez tłuszczu (najlepiej na grillowej). Następnie smażymy ananasa. Do miski wkładamy sałatę oraz pokrojone w plastry: kurczaka, ananasa i papryczkę. Całość polewamy sosem miodowo-musztardowym (w słoiczku b. dokładnie mieszamy 3 łyżki oliwy, miód i musztardę).

      Smacznego!!

       

      Sałatkę dodajemy do akcji "Fit na lato"

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      środa, 11 kwietnia 2012 11:15
  • sobota, 07 kwietnia 2012
  • piątek, 06 kwietnia 2012
    • Świąteczne mazurki

      W tym roku po raz pierwszy robiliśmy z Ojcem Założycielem mazurki. Właśnie skończyliśmy je dekorować, a jutro obdarujemy nimi naszych najbliższych.

      Korzystaliśmy z przepisu z Moich Wypieków.

      Składniki:

      • 35 dag mąki pszennej, najlepiej krupczatki
      • 10 dag cukru
      • 20 dag masła
      • 1 łyżka gęstej śmietany
      • 2 żółtka

       Przygotowanie:

      Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybciutko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować, ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta (wersja wielkanocna), upiec na jasnozłoty kolor. Piekłam na blaszce 35 x 25 cm (ale spokojnie można również na 40x25 cm) w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Masę kajmakową przygotowujemy z puszki mleka skondensowanego słodzonego. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by zdążyła dobrze przestygnąć. Mleko w puszce gotujemy przez 2 godziny, pamiętając by puszka była cały czas zanurzona w wodzie. Posmarować ciasto. Posmarowane kajmakiem ciasto dekorujemy bakaliami. Mogą to być rodzynki, płatki migdałów, skórka pomarańczowa, cytrynowa, daktyle, orzechy, itp.

      Smacznego!!

      Duży mazurek przygotował Ojciec Założyciel. Prawda, że ładny??!!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Świąteczne mazurki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      piątek, 06 kwietnia 2012 18:10
  • czwartek, 05 kwietnia 2012
    • Bułkowa zapiekanka recyklingowa

      Dzisiejsze danie miało być puddingiem chlebowym. Ale nie mieliśmy chleba. Za to znaleźliśmy kajzerki niepierwszej świeżości. Pudding bułkowy? Czemu nie? Początkowo miał być tylko ze szpinakiem, ale w otchłani lodówki napotkaliśmy jeszcze na kawałek kiełbasy drobiowej, resztki startej goudy oraz kilka pomidorków koktajlowych. Postanowiliśmy wszystko połączyć i tak powstała "Bułkowa zapiekanka recyklingowa". Okazało się, że jest ona mega ekonomiczna i że do jej przyrządzenia wykorzystaliśmy większość najczęściej wyrzucanych przez Polaków produktów spożywczych (wg strony www.ekonomiagastronomia.nk.com.pl), tj:

      1. Pieczywo ---> są
      2. Ziemniaki
      3. Wędliny ---> są
      4. Warzywa ---> są
      5. Owoce ---> są (pomidory to wg botaniki owoce)
      6. Jogurty ---> są
      7. Mięso
      8. Dania gotowe (typu pizza, garmażeryjne itp.)
      9. Mleko ---> są
      10. Ser ---> są
      11. Ryby
      12. Jaja ---> są

      A czym dla nas jest "ekonomia gastronomia"? Przede wszystkim staramy się wcześniej planować nasze posiłki, zwłaszcza obiady i pod tym kątem układać listę zakupów. Bardzo, ale to bardzo nie lubimy wyrzucać jedzenia (stąd od czasu do czasu w naszym menu pojawiają się takie zapiekanki jak dzisiejsza). A przede wszystkim stawiamy na jakość, a nie na ilość tego, co jemy.

      A teraz przepis na zapiekankę.

      Składniki:

      • 3 czerstwe kajzerki
      • opakowanie mrożonego szpinaku
      • 2 jajka
      • wędlina drobiowa
      • cebula
      • kilka pomidorków koktajlowych
      • mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego
      • mały kubeczek śmietany
      • pół szklanki mleka
      • trochę startej goudy (lub innego żółtego sera)
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 kulka mozzarelli
      • ulubione zioła (u nas zioła prowansalskie)
      • sól, pieprz

      Przygotowanie:

      Kajzerki pokroić w kromki i ułożyć w żaroodpornym. W miseczce wymieszać jajko z mlekiem oraz połową kubeczka śmietany. Masę jajeczno-śmietanową wylać na bułki. Kiełbasę pokroić w paseczki i podsmażyć razem z pokrojoną w piórka cebulką. Doprawić ulubionymi ziołami. Kiełbasę wyłożyć na bułki, posypać startym żółtym serem. Podsmażyć szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać resztę śmietany i jogurt. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Masę szpinakową wylać na bułki i wędlinę. Na wierzch ułożyć pokrojone w plastry pomidorki i mozzarellę. Zapiekać ok. 20 minut w 180 stopniach.

      Smacznego!!

      Przepis dodajemy do akcji "Ekonomia gastronomia"

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Bułkowa zapiekanka recyklingowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 kwietnia 2012 09:39
  • wtorek, 03 kwietnia 2012
    • Makaron z pulpecikami

      Kiedy zobaczyłam ten przepis, pomyślałam, że to musi być pyszne, ale nie sądziłam, że aż tak dobre. Niby proste połączenie kilku składników, a smak...mmm. Od siebie dodaliśmy jeszcze cukinię, którą uwielbiamy.

      Źródło: A dupa rośnie. A tak na marginesie: dlaczego nazwa tego bloga jest mi tak blisko, no dlaczego????

      Składniki:

      • makaron tagliatelle
      • 250g polędwicy wołowej, zmielonej
      • 1 jajko
      • sól, pieprz
      • czerwona papryka
      • łyżka mąki
      • 2 łyżeczki czerwonej papryki
      • kula mozzarelli
      • olej z pestek winogron
      • listki bazylii do dekoracji

      Przygotowanie:

      Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Paprykę wypatroszyć i pokroić na kilka części. Umieścić ją na sreberku do pieczenia, na blaszce. Każdą paprykę posmarować za pomocą pędzelka olejem, posolić i popieprzyć. Piec przez min. 20 minut. Do mięsa dodać rozkłócone jajko, sól, pieprz oraz łyżkę mąki. Całość wymieszać. Uformować małe kulki. Każdą kulkę obtoczyć w mące wymieszanej z czerwoną papryką. Mięsne kulki smażyć na rozgrzanej patelni. Ugotować makaron al dente. Mozzarellę pokroić w niedużą kostkę. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Gotowy makaron rozłożyć na talerzu, dodać kulki, paprykę oraz mozzarellę. Całość popieprzyć i polać sosem z pieczonej papryki i tłuszczykiem z patelni. Udekorować bazylią.

      Smacznego!!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron z pulpecikami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 kwietnia 2012 09:30
  • poniedziałek, 02 kwietnia 2012
    • Muffinki kawowo-chałwowe

      Od kilku godzin siedziałam w bibliotece kończąc moje wiekopomne dzieło. Za oknem padało coś śniegodeszczowego, było zimno i paskudnie. Pomyślałam, że uratować mnie może tylko coś słodkiego i znalazłam ten przepis. Muffinki są pyszne: słodkie, ale nie mdłe, z wyraźną nutą kawową. Polecam jako lekarstwo na gorszy humor albo pogodę.

      Przepis pochodzi z bloga Wypieki z pasją

      Składniki:

      • 100g masła
      • 1 jajko
      • 1/2 szklanki mleka
      • 2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
      • 2/3 szklanki cukru
      • cukier z wanilią
      • 1 i 3/4 szklanki mąki
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 12 kawałków chałwy waniliowej

      Przygotowanie:

      W misce wymieszać rozpuszczone i ostudzone masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko, letnią kawę oraz mleko. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników. Mogą pozostać grudki. Napełniać foremki do połowy, włożyć kawałek chałwy i przykryć masą. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC.

      Smacznego!!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki kawowo-chałwowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 kwietnia 2012 10:24
  • sobota, 31 marca 2012
  • czwartek, 29 marca 2012
    • Chrupiący pstrąg z warzywami

      Ojciec Założyciel nie lubi ryb, tzn. ryby same w sobie raczej lubi, natomiast bardzo denerwują go ości. Ja z kolei ryby uwielbiam w każdej postaci. Dzisiejszy przepis był kolejnym etapem przekonywania OZ do konsumpcji ryb. Czy skutecznym? Hmm, ja byłam w połowie mojego pstrąga, a OZ oglądał w tym czasie swój pusty talerz (na ości marudził niestety standardowo) :)

      Składniki:

      • 2 wypatroszone pstrągi
      • 3 łyżki masła
      • koperek
      • ulubione warzywa (u nas: pomidorki koktajlowe, marchewka, cebula, czosnek, lekko podgotowane ziemniaki)
      • zioła prowansalskie
      • sól, pieprz
      • oliwa z oliwek

      Przygotowanie:

      Pstrąga dokładnie myjemy. Do środka wkładamy łyżkę masła oraz koperek, solimy i pieprzymy. Rybę i warzywa układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pod koniec pieczenia rybę można dodatkowo posmarować odrobiną masła. Uzyskamy wówczas chrupiącą skórkę.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiący pstrąg z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 marca 2012 09:54
  • środa, 28 marca 2012

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u