Obiad w 20 minut!

Wpisy

  • wtorek, 15 maja 2012
    • Kapuściana "lazania"

      Po sałatowych szaleństwach zostało mi trochę kapusty pekińskiej. Nie chciałam jej wyrzucać, a brakowało mi pomysłów na kolejne sałatki. Natomiast miałam wielką ochotę na lazanię. Postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym i tak powstało to danie.

      Składniki:

      • kilka liści kapusty pekińskiej
      • 500 g mięsa mielonego
      • puszka krojonych pomidorów
      • bazylia, tymianek, oregano
      • ząbek czosnku
      • szklanka mleka
      • łyżka mąki kukurydzianej
      • sól, pieprz

      Przygotowanie:

      Mięso podsmażyć na patelni. Dodać sól, pieprz, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory. Gotować do uzyskania gęstego sosu. W drugim garnuszku zagotować mleko. Dodać mąkę i gałkę muszkatołową. Bardzo dokładnie wymieszać, aż do zgęstnienia. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę liści kapusty, na to wyłożyć sos pomidorowy i znów kapustę. Całość zalać białym sosem. Zapiekać ok. 20 minut.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kapuściana "lazania"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 maja 2012 10:09
  • środa, 09 maja 2012
  • wtorek, 08 maja 2012
  • poniedziałek, 07 maja 2012
    • Kurczak po rumuńsku

      Zasadniczo nie wiem, czy ten przepis ma cokolwiek wspólnego z Rumunią ;). Wyszukałam go na forum CinCin. Na stronie Konsulatu Rumunii znalazłam przepis z podobnymi składnikami, więc chyba coś musi być na rzeczy. Danie jest bardzo dobre, zwłaszcza sosik pieczarkowy.

      Składniki:

      • pierś kurczaka
      • 10 dkg masła (lub pół na pół masło z olejem)
      • 1 prawie czubata łyżeczka mąki
      • szklanka bulionu
      • cebula
      • 3/4 kieliszka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
      • pół szklanki kwaśnej śmietany (22%)
      • sól, pieprz
      • koperek i natka pietruszki posiekane do posypania

      Przygotowanie:

      Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. W dużej patelni rozpuścić masło i podsmażyć piersi tak, by się przyrumieniły. Podsmażone piersi wyjąć z naczynia, na tłuszcz wsypać mąkę. Gdy mąka się lekko zrumieni, polać, intensywnie mieszając, szklankę bulionu. Do uzyskanego w ten sposób sosu włożyć oczyszczone i podzielone na ćwiartki pieczarki, posiekaną cebulę, wino i obsmażone kawałki kurczaka. Naczynie przykryć i zawartość dusić na małym ogniu, by sos zgęstniał, zaś porcje kurczaka "doszły" w sosie. Gdy kurczak jest miękki, sos doprawić śmietaną, solą oraz koperkiem i pietruszką.

      Smacznego!!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak po rumuńsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 maja 2012 09:43
  • środa, 02 maja 2012
  • środa, 25 kwietnia 2012
  • poniedziałek, 23 kwietnia 2012
  • piątek, 20 kwietnia 2012
    • Makaron Jools

      Ostatnio nie chce mi się / nie mam czasu / jedno i drugie ;) wymyślać nowych dań. Zależy mi jednak na tym, aby to co jemy było smaczne, w miarę zdrowe i szybkie do wykonania. Dokonałam więc przeglądu moich książek kucharskich i testuje ciekawie zapowiadające się dania. Dziś przepis z chyba ostatnio mojej ulubionej książki "30 minut w kuchni" J. Oliwiera.

      Jamie zachwala "Jools" jako swój ulubiony makaron. Mi smakował, ale do ulubionych raczej go nie zaliczę. Myślę, że to dobra propozycja dla mężczyzn, zwłaszcza po intensywnym wysiłku fizycznym (makaron, kiełbaski). Ojciec Założyciel chwalił i zjadł ze smakiem :)

      Składniki:

      • 4 dymki
      • 1 marchewka
      • 1 łodyga selera naciowego
      • 1–2 świeże czerwone chili
      • 6 szt. (ok. 400 g) dobrej jakości kiełbasek
      • 1 czubata łyżeczka nasion fenkułu
      • 1 łyżeczka suszonego oregano
      • 500 g makaronu penne
      • 4 ząbki czosnku
      • 4 łyżki octu balsamicznego
      • 1 puszka (400 g) siekanych pomidorów
      • kilka gałązek greckiej lub zwykłej bazylii
      • sól
      • oliwa

      Przygotowanie:

      Oczyść dymki, marchewkę i seler. Pokroić warzywa na kawałki i posiekać w malakserze wraz z pozbawionymi szypułek papryczkami chili. Dodać kiełbaski, 1 czubatą łyżeczkę nasion fenkułu i 1 łyżeczkę oregano. Zmielić wszystko pulsacyjnie, a otrzymaną masę przełożyć na rozgrzaną patelnię z porcją oliwy. Rozbić grudki mięsa mieszając co chwilę. Zmiażdżyć praską 4 ząbki czosnku, dodać do masy mięsno-warzywnej i wmieszać 4 łyżki octu balsamicznego oraz pomidory z puszki. Gotować do uzyskania gładkiej konsystencji.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      piątek, 20 kwietnia 2012 10:09
  • czwartek, 19 kwietnia 2012
    • Szpinakowa tarta Julii Child

      Uwielbiam to danie (Ojciec Założyciel w sumie też). Są w nim moje ulubione składniki: szpinak, suszone pomidory i mozzarella. Dla urozmaicenia spróbowałam nowego przepisu na kruche ciasto. Skorzystałam z książki Julii Child "Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy mistrzyni kuchni". I powiem Wam, że w podtytule nie ma cienia przesady. To kolejny przepis z tej książki, który przetestowałam i który jest rewelacyjny. Ciasto wyszło po prostu idealne.

      Składniki:

      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • pól szklanki mąki tortowej
      • 1 łyżeczka soli
      • 170 g schłodzonego masła pokrojonego w kostki
      • pół szklanki zimnej wody
      • 500 g świeżego szpinaku
      • małe opakowanie śmietany
      • 2 ząbki czosnku
      • pół gałki muszkatołowej
      • kulka mozzarelli z bazylią
      • kilka suszonych pomidorów 
      • jako
      • sól
      • łyżeczka masła

      Przygotowanie:

      Wrzucić oba rodzaje mąki, sól i masło do pojemnika robota kuchennego z zamontowaną nasadką ze stalowym ostrzem. Rozdrobnić masło w trybie pulsacyjnym. Wyłączyć urządzenie i natychmiast wlać zimną wodę. Włączyć w trybie pulsacyjnym jeszcze 2-3 razy. Przełożyć ciasto na blat i wyrabiać ręcznie. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 2 godziny. Następnie rozwałkować ciasto, wyłożyć do foremki i lekko podpiec. Szpinak podsmażyć na maśle. Posolić, dodać startą gałkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. W kubku połączyć śmietanę i jajko. Masę wyleć do rondla ze szpinakiem i dokładnie wymieszać. Szpinak przełożyć na podpieczone kruche ciasto. Na wierzch położyć suszone pomidory i mozzarellę. Podpiekać ok. 15 minut.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Szpinakowa tarta Julii Child”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 kwietnia 2012 10:24
  • środa, 18 kwietnia 2012
    • Makaron "po chińsku"

      Czasami nachodzi mnie ochota na coś chińskiego. Albo raczej "chińskiego", ponieważ nigdy nie byliśmy w Chinach (baaaardzo żałujemy) i nie znamy oryginalnych smaków. Natomiast czasu do czasu lubię wyskoczyć "na chińczyka". Jednak w takich miejscach nie wszystko mi odpowiada (sól, słaba klimatyzacja, specyficzny zapach), dlatego postanowiłam, że odtworzę swoje ulubione smaki w domu. Próbowałam kilkukrotnie. Już zaczęłam się bać, że tym magicznym składnikiem, który nadaje ten właściwy smak jest glutaminian sodu. Na szczęście okazało się, że tymi brakującymi składnikami są goździki i cynamon. Jak to dobrze, że czasami człowiek pomyli torebeczki z przyprawami ;)

      Składniki:

      • kilka plastrów pieczeni wieprzowej
      • pół opakowania chińskiej mieszanki warzywnej
      • imbir
      • czosnek
      • kmin
      • goździki
      • cynamon
      • pieprz
      • koper
      • papryczka chili
      • szczypiorek
      • szklanka bulionu (warzywnego lub drobiowego)
      • sos sojowy
      • makaron sojowy
      • łyżka mąki kukurydzianej
      • olej

      Przyrządzanie:

      Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W rondelku rozgrzać olej, dodać starte na tarce o drobnych oczkach czosnek i imbir. Lekko przesmażyć. Dodać pokrojoną w paski pieczeń oraz mieszankę warzywną i chili. Zalać bulionem, dodać sos sojowy i utłuczone w moździerzu przyprawy. Zagęścić mąką i gotować, aż warzywa będą odpowiednio miękkie (ale nie za miękkie). Sos wymieszać z makaronem i posypać szczypiorkiem.

      Smacznego!!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      środa, 18 kwietnia 2012 10:17

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u