Obiad w 20 minut!

Wpisy

  • wtorek, 07 lutego 2012
  • poniedziałek, 06 lutego 2012
  • piątek, 03 lutego 2012
    • Naleśniki wg Julii Child

      Czy wiedzieliście, że wczoraj obchodziliśmy Dzień Naleśnika? Nawet mój kalendarz tego nie odnotował, podawał jednie, że 2 lutego to Światowy Dzień Mokradeł. Zatem zupełnie przypadkiem okazało się, że w Dzień Naleśnika na obiad mieliśmy… naleśniki i to w dwóch wersjach.
      Naleśniki to pierwsza potrawa, jaką przygotowywałam samodzielnie, robię je już od czasów wczesnej podstawówki. Nieskromnie dodam, że moje naleśniki mają wielu fanów. Z reguły robię je „na oko”. Jednak tym razem, zdecydowałam się na przepis Julii Child. Przyznam, że początkowo byłam do niego sceptycznie nastawiona: tak mało mąki i tyyyyyyyle mleka i wody?? Okazało się jednak, że przepis jest rewelacyjny: placuszki wyszły delikatne, cieniutkie i bardzo miękkie. Zdecydowanie polecam ten przepis.
      A tak zupełnie na marginesie: dlaczego szybkie potrawy są tak niefotogeniczne?? Z naleśnikami walczyłam prawie 15 minut, wrrr ;)

      Składniki:

      • szklanka mąki
      • 2/3 szklanki wody
      • 2/3 szklanki mleka
      • 3 duże jajka
      • szczypta soli
      • 3 łyżki stopionego masła (zastąpiłam oliwą)


      Przygotowanie:
      Zmiksować wszystkie składniki na gładką masę i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Przez ten czas cząsteczki mąki wchłoną płyn, dzięki czemu naleśniki będą delikatniejsze. Rozgrzać patelnię o nieprzywierającej powierzchni. Wlać 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego i przechylając patelnię na wszystkie strony, rozprowadzić je równomiernie po całym dnie. Smażyć ok. 1 minuty.

      Naleśniki podałam z dwoma nadzieniami: wytrawnym (wędzony łosoś, serek kremowy, pieprz) oraz  słodkim (serek homogenizowany, rodzynki, domowy olejek waniliowy).

      Przepis pochodzi ze znakomitej książki Julii Child „Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni” (Wydawnictwo Literackie, 2011).

      Smacznego!!

       

      Przepis dodajemy do durszlakowej akcji naleśnikowej.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki wg Julii Child”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      piątek, 03 lutego 2012 18:47
  • czwartek, 02 lutego 2012
    • Zupa brokułowa z aromatycznymi klopsikami

      Dzisiaj zupa z klopsikami – autorski pomysł założyciela bloga :). Niby nic specjalnego, wygląda paskudnie, a jednak danie jest pyszne. Z delikatnym smakiem zupy przyjemnie kontrastują pikantne, aromatyczne klopsiki. Zupa jest również bardzo smaczna następnego dnia. Polecamy!!!

      Składniki:

      • 1 brokuł
      • bulion
      • mięso mielone
      • mała cebulka
      • jajko
      • otręby
      • cząber
      • imbir
      • curry
      • papryka ostra
      • sól

      Przygotowanie:

      Brokuł ugotować w bulionie. W międzyczasie przygotować klopsiki: wymieszać mięso mielone z jajkiem, pokrojoną w kostkę cebulką i przyprawami: cząbrem, imbirem, curry, papryką i solą. Jeśli mięso będzie zbyt luźne, można dodać odrobinę otrąb. Mięso uformować w kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Z bulionu wyjąć ugotowany brokuł, a wrzucić klopsiki. W międzyczasie zmiksować brokuł i uzyskaną masę przełożyć do gotującego się bulionu z klopsikami. Gotować jeszcze ok. 5 minut.

      Smacznego!!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 lutego 2012 15:53
  • środa, 01 lutego 2012
  • czwartek, 26 stycznia 2012
    • Sałatka ziemniaczana z salami

      Oboje uwielbiamy salami, dlatego gdy na blogu „Każdy ma jakiegoś bzika” zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że szybko zagości on w naszej kuchni. Sałatka jest pyszna i sycąca. Z powodzeniem może zastąpić mały obiad.
      Przepis podaję za Piegusek1976 z moimi modyfikacjami (prawda jest taka, że zapomniałam, że Autorka proponuje pyszny sosik i użyłam tylko majonezu).
      
      Składniki:
      •    4 ziemniaki
      •    pikantne salami
      •    4 jajka
      •    mała czerwona cebula
      •    pęczek rzodkiewek
      •    2 łyżki majonezu
      •    1 łyżka kwaśnej śmietany
      •    sól, pieprz

      Przygotowanie:
      Ziemniaki ugotować, wystudzić i pokroić w plasterki. Dodać również pokrojone w plasterki salami, cebulę i rzodkiewkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku solą (odrobinkę) i pieprzem (my lubimy dużo).

      Smacznego!!


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka ziemniaczana z salami”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 stycznia 2012 15:49
  • środa, 25 stycznia 2012
    • Dietetyczna kapuścianka

      Dzisiaj słynna dietetyczna zupa kapuściana. Swego czasu zajadały się nią gwiazdy rozrywki i polityki ;) Ma ona właściwie same zalety: jest pyszna, rozgrzewająca,  szybka, zdrowa, niskokaloryczna i tania. Możemy w niej konstruktywnie zutylizować zalegające w lodówce resztki warzyw. Ja najbardziej lubię ja za delikatny słodkawy posmak i „rozgrzewającą moc papryczki”.

      Składniki:
      •    ćwiartka niedużej kapusty
      •    1 cebula
      •    1 marchewka
      •    1 pietruszka
      •    1 papryka
      •    1 papryczka chili
      •    3 ząbki czosnku
      •    3 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów
      •    litr bulionu
      •    sól, rozmaryn, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie

      Przygotowanie:
      Na początek przygotowujemy warzywa: kapustę drobniutko szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, czosnek, marchew i pietruszkę w plasterki. W rondelku podsmażamy cebulę i paprykę. Dodajemy odrobinę soli, aby warzywa puściły soki. Następnie dodajemy czosnek, papryczkę, marchew, pietruszkę i kapustę. Warzywa mieszamy, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pomidory (w sezonie oczywiście świeże) i przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zupa najlepiej smakuje z kleksem śmietany lub jogurtu (zwłaszcza, gdy przesadziliśmy z ilością papryczki chili).

      Smacznego!

       

      Naszą zupę dodajemy do akcji „Ministerstwo Zupy”.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      środa, 25 stycznia 2012 14:38
  • wtorek, 24 stycznia 2012
    • Kasza podpiekana z dodatkami

      Składniki:
      •    1 torebka kaszy
      •    cebula
      •    dobra cienka kiełbasa
      •    jabłko
      •    majeranek
      •    jogurt naturalny
      •    czosnek
      •    chrzan
      •    sól, pieprz
       
      Przygotowanie:
      Kaszę gotujemy około 10 minut. Do małego rondelka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i plasterki kiełbasy. Całość podsmażamy i rozkoszujemy się zapachem. Po chwili dodajemy pokrojone w plastry jabłko i znów podsmażamy, aż jabłko będzie miękkie. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę i odstawiamy na 5-10 min., aby składniki się przegryzły. W międzyczasie przygotowujemy sos, czyli łączymy ze sobą wszystkie składniki i energicznie je mieszamy.

      Smacznego!
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kasza podpiekana z dodatkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 stycznia 2012 21:24
    • Ryż na ostro

      Proste i szybkie danie dla lewniwców, studentów, żyjących w wiecznym niedoczasie. Składa się  z ryżu i "czegoś jeszcze", w tej wersji mamy paprykę i oliwki.

       Składniki:

      • 1 torebka ryżu
      • oliwki
      • papryka
      • ew. sos paprykowy ze słoika
      • sos sojowy
      • ketchup
      • przyprawy (co kto lubi: bazylia, papryczki suszone, czosnek)

      Przygotowanie:
      Ryż gotujemy około 15 minut. Do małego rondelka wrzucamy oliwki, paprykę i sos. Całość podgrzewamy. Dodajemy sos sojowy i ketchup cały czas mieszając. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i jeszcze trochę mieszamy.

      Ostateczny smak zależy głównie od ilości i rodzaju dodanych przypraw.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      misiex22
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 stycznia 2012 09:58

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u