Obiad w 20 minut!

Wpisy

  • piątek, 19 października 2012
  • środa, 10 października 2012
    • Sałatka ziemniaczano-pomidorowa

      Dziś przepis na jedno z dań, które pomogło mi przezwyciężyć niechęć do natki pietruszki. Przepis znalazłam na niezawodnym forum cin-cin i zrobiłam w zasadzie z nadzieją, że musztarda zabije pietruszkowy posmak. Nie zabiła. I bardzo dobrze :) Sałatka jest bardzo orzeźwiająca w smaku, lekka i zdrowa.Ważna jest w niej jakość składników, zwłaszcza pomidory powinny być dojrzałe i pachnące.

      Składniki:

      • 700 g młodych, niedużych ziemniaków
      • 2 pomidory (najlepiej malinowe)
      • 2 małe, czerwone cebulki
      • pół pęczka natki pietruszki
      • 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon lub francuskiej
      • 1 łyżka octu winnego (niekoniecznie)
      • sok z połowy cytryny
      • oliwa
      • sól
      • pieprz


      Ziemniaki umyć, pokroić w plastry, ugotować i ostudzić. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w plastry.Cebulki pokroić w piórka. Składniki sosu zmiksować. Ziemniaki zalać sosem. Odstawić, żeby całość się przegryzła Dodać pomidory i szalotki. Delikatnie wymieszać.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      środa, 10 października 2012 10:33
  • środa, 03 października 2012
  • poniedziałek, 01 października 2012
    • Pasztet cukiniowy

      W tym roku w ogródku rodziców cukinie wyjątkowo obrodziły. A my dostawaliśmy je w prezencie przy właściwie każdej okazji i przerabialiśmy na 1568 sposobów. Była cukinia smażona, placuszki z cukiniowe, makaron z cukinią i cukinia w sosie też była. Właściwie w pewnym momencie mieliśmy jej dość. Aż któregoś dnia stojąc na przystanku usłyszałam, jak jedna pani drugiej pani opowiada o super daniu: pasztecie cukiniowym. Postanowiłam spróbować i bingo :) Pasztet jest rewelacyjny: delikatny, lekko wilgotny i chyba nigdy mi się nie znudzi, bo za sprawą dodatków, za każdym razem może mieć nieco inny smak (moje ulubione dodatki to bazylia i suszone pomidory).

      Składniki:

      • 3 szklanki cukinii startej na grubych oczkach
      • 3 jajka
      • 1 kajzerka
      • mleko
      • bazylia
      • 4 suszone pomidory
      • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
      • sól
      • pieprz

      Przygotowanie:

      Cukinię lekko osolić i przełożyć do durszlaka, aby puściła sok, a następnie dokładnie odcisnąć. W międzyczasie namoczyć kajzerkę w mleku i ubić pianę z białek. W misce wymieszać cukinię, żółtka, bułkę, pokrojone w paski pomidory, olej oraz przyprawy. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Przełożyć do foremki. Piec ok godziny w temperaturze 180 stopni.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pasztet cukiniowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 października 2012 09:01

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u