Obiad w 20 minut!

Wpisy

  • środa, 26 września 2012
    • Moje leczo

      Leczo to jedno z pierwszych dań, jakie nauczyłam się robić. Nawet nie potrafię sobie przypomnieć, skąd miałam przepis. Najbardziej lubię go w wersji klasycznej, z papryką, kabaczkiem, pomidorami i dobrą kiełbaską. Chociaż z kiełbasą zawsze jest problem: nie lubię jej jeść (i zawsze wyławiam kawałeczki), ale nie wyobrażam sobie bez niej leczo.

      Składniki:

      • 3 papryki (w tym jedna ostra)
      • mały kabaczek
      • duża cebula
      • 5 średnich pomidorów
      • ulubiona cienka kiełbasa
      • słodka papryka w proszku
      • sól, pieprz

      Przygotowanie:

      Paprykę i kabaczka pokroić w paski, kiełbasę w plastry, cebulę w piórka, a pomidory w kostkę. Cebulę podsmażyć w rondlu. Dodać cebulę. Lekko osolić i dodać paprykę w proszku. Podsmażyć, od czasu do czasu mieszając. Dodać kabaczka i paprykę oraz pomidory. Doprawić solą i pieprzem, dusić, aż warzywa będą odpowiednio miękkie (tzn. mają być ugotowane, ale się nie rozpadać).

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Moje leczo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      środa, 26 września 2012 09:35
  • poniedziałek, 24 września 2012
    • Malinowy deser z lodami

      Dziś przepis na mój ulubiony deser. W sumie ma on mnóstwo wad: nie prezentuje się zbyt pięknie, jest dość kaloryczny, szybko znika (i nie chodzi tylko o rozpuszczanie się lodów) i trudno jest poprzestać na jednej porcji :) Ale jest przepyszny!!! Chyba najbardziej lubię go zimą, gdy rozmrażam maliny i mam małe wspomnienie lata. Ale teraz, gdy świeże maliny nadal są dostępne, również nie mogę się mu oprzeć.

      Składniki:

      • pół opakowania malin
      • 3 gałki ulubionych lodów (ja najbardziej lubię do tego deseru waniliowe lub czekoladowe)
      • 4 łyżki ajerkoniaku
      • pół łyżeczki cukru

      Przygotowanie:

      Maliny podgrzewamy w rondelku z cukrem, aż puszczą sok i zrobią się gorące. Do miseczki nakładamy 3 gałki lodów, polewamy je alkoholem i gorącymi malinami.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 września 2012 09:47
  • czwartek, 20 września 2012
    • Tort śmietanowo-malinowy

      Wracamy po ponad miesięcznej przerwie. I przyznam szczerze, że już troszkę brakowało mi blogowania, wymyślania nowych potraw, próbowania kolejnych przepisów. Czyżby pisanie bloga uzależniało??

      Dziś przepis na ciacho wyjątkowe. Tort został zrobiony na urodziny samego Ojca Założyciela. Ciasto wykonałam wg przepisu na "Biszkopt rzucany" Dorotus. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i choć z reguły z biszkoptami jest mi nie po drodze ;), ten wyszedł idealnie. Przełożyłam go moja ulubioną masą, czyli bitą śmietana z malinami oraz nasączyłam ponczem malinowym. Jubilat był bardzo, bardzo zadowolony :)

      Składniki:

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki cukru drobnego
      • 3/4 szklanki mąki pszennej
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
      • 1/2 l śmietany 36%
      • 3 łyżki cukru pudru
      • opakowanie malin
      • 4 łyżki spirytusu
      • wiórki z gorzkiej czekolady

      Przygotowanie:

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na bardzo sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna stopniowo dodawać cukier oraz żółtka, dalej ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać z ciastem najlepiej drewniana łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę.  Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Gdy ostygnie można przekroić na 3-4 blaty. Śmietanę ubić z cukrem. 4 łyżki malin rozgnieść i wymieszać ze spirytusem. Blaty nasączyć ponczem, przełożyć śmietaną i malinami, posypać czekoladowymi wiórkami.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 września 2012 08:48

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u