Obiad w 20 minut!

Wpisy

  • piątek, 25 stycznia 2013
    • Najlepsze ciasto jabłkowo-orzechowe

      Przy okazji Dnia Babci i Dziadka zastanawiałam się, z czym najbardziej kojarzą mi się moi Dziadkowie. I przyszły mi do głowy trzy rzecz: las, "niebieskie paletko", w które ubierała mnie Babcia i jabłka. Na podwórku w moim rodzinnym domu rośnie wielka, stara szara reneta, sad u Dziadków już nie raz pokazywałam. Z Dziadkiem kojarzą mi się cieniutko obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Teraz w ten sam sposób obiera je mój Tata, a ostatnio zauważyłam, że pouczam Ojca Założyciela, że źle struga jabłka i pokazałam mu jedynie słuszny sposób, oczywiście "dziadkowy" :)

      A teraz czas na przepis, znaleziony u Bei. To jedno z najlepszych ciast, jakie ostatnio jadłam. Połączenie jabłek i orzechów jest przepyszne.

      Składniki:

      • 175 g miękkiego masła
      • 150 g cukru* (używam ciemnego trzcinowego)
      • 3 jajka
      • 100 g mąki
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • ¼ łyżeczki zmielonych goździków
      • 100 g bardzo drobno zmielonych orzechów (u mnie laskowe, włoskie i ziemne)
      • 2 średniej wielkości jabłka (dałam szarą renetę)
      • 200 g mieszanki orzechów
      • opcjonalnie : 2-3 łyżki cukru i ½ łyżeczki cynamonu (polecam)

      Przygotowanie:

      Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzać do 180°C. Jabłka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, skropić sokiem z cytryny. Orzechy (200 g) lekko zgrillowac na suchej patelni, wystudzić i poszatkować (niezbyt drobno). Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami. Masło utrzeć z cukrem i jednym jajkiem na jednolitą, puszystą masę (ok. 5 minut), a następnie – stale ucierając – dodawać po jednym jajku. Następnie dodać zmielone orzechy, połowę jabłek oraz połowę poszatkowanych orzechów i dokładnie wymieszać (nie miksować!). Przełożyć masę do natłuszczonej foremki i wierzch ciasta posypać pozostałą połową jabłek i orzechów, lekko ‘wgnieść’ je w ciasto, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec ok. godzinę, następnie na kilka minut pozostawić w foremce, po czym wystudzić na kratce.

      Smacznego!!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Najlepsze ciasto jabłkowo-orzechowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      piątek, 25 stycznia 2013 09:39
  • wtorek, 22 stycznia 2013
    • Muffinki baklava

      Muffinki do idealne babeczki dla zapracowanych. A że moje życie w ostatnich miesiącach ogranicza się do trójkąta mieszkanie - uniwersytet - biblioteka, tym chętniej je przygotowuje. Zwłaszcza, że orzechy bardzo dobrze wpływają na pracę mózgu :) A muffinki baklava są przepyszne, ale tylko pod warunkiem, że mamy ochotę na coś naprawdę słodkiego.

      Przepis Nigelli zaczerpnęłam z White Plate.

      Składniki:

      • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (dałam mix włoskich, laskowych i ziemnych - zwłaszcza te ostatnie, lekko słone świetnie pasują)
      • 1/3 szklanki cukru
      • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
      • 3 łyżki roztopionego masła 
      • 1 szklanka i 7 łyżek mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 1/4 szklanki cukru
      • 1 duże jajko
      • 3 łyżki rozpuszczonego masła
      • 1 szklanka + 2 łyżki maślanki (można też użyć 3/4 szklanki naturalnego jogurtu i 1/3 szklanki mleka)

      Na wierzch:

      • miód, około 1/2 szklanki

      Przygotowanie:
      Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. 12-dołkową formę do muffinków wyłożyć papierowymi papilotkami. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w małej miseczce.

      Wymieszać razem suche składniki - mąkę, proszek, sodę i cukier. I osobno połączyć wszystkie mokre składniki - maślankę, jajko i rozpuszczone masło. Nie trzeba miksować, wystarczy wymieszać trzepaczką. Wlać do suchych składników i delikatnie połączyć.

      Wypełniać wgłębienia muffinowe do 1/3 wysokości, teraz dodać niecałą łyżkę nadzienia i przykryć warstwą ciasta do 2/3 wysokości foremki. Resztą nadzienia posypać wierzch muffinów i piec około 15 minut, powinny być ładnie zrumienione. Wyjąć, lekko polać miodem.

      Smacznego!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 stycznia 2013 09:25

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u