Obiad w 20 minut!

Wpisy

  • czwartek, 26 stycznia 2012
    • Sałatka ziemniaczana z salami

      Oboje uwielbiamy salami, dlatego gdy na blogu „Każdy ma jakiegoś bzika” zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że szybko zagości on w naszej kuchni. Sałatka jest pyszna i sycąca. Z powodzeniem może zastąpić mały obiad.
      Przepis podaję za Piegusek1976 z moimi modyfikacjami (prawda jest taka, że zapomniałam, że Autorka proponuje pyszny sosik i użyłam tylko majonezu).
      
      Składniki:
      •    4 ziemniaki
      •    pikantne salami
      •    4 jajka
      •    mała czerwona cebula
      •    pęczek rzodkiewek
      •    2 łyżki majonezu
      •    1 łyżka kwaśnej śmietany
      •    sól, pieprz

      Przygotowanie:
      Ziemniaki ugotować, wystudzić i pokroić w plasterki. Dodać również pokrojone w plasterki salami, cebulę i rzodkiewkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku solą (odrobinkę) i pieprzem (my lubimy dużo).

      Smacznego!!


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka ziemniaczana z salami”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 stycznia 2012 15:49
  • środa, 25 stycznia 2012
    • Dietetyczna kapuścianka

      Dzisiaj słynna dietetyczna zupa kapuściana. Swego czasu zajadały się nią gwiazdy rozrywki i polityki ;) Ma ona właściwie same zalety: jest pyszna, rozgrzewająca,  szybka, zdrowa, niskokaloryczna i tania. Możemy w niej konstruktywnie zutylizować zalegające w lodówce resztki warzyw. Ja najbardziej lubię ja za delikatny słodkawy posmak i „rozgrzewającą moc papryczki”.

      Składniki:
      •    ćwiartka niedużej kapusty
      •    1 cebula
      •    1 marchewka
      •    1 pietruszka
      •    1 papryka
      •    1 papryczka chili
      •    3 ząbki czosnku
      •    3 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów
      •    litr bulionu
      •    sól, rozmaryn, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie

      Przygotowanie:
      Na początek przygotowujemy warzywa: kapustę drobniutko szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, czosnek, marchew i pietruszkę w plasterki. W rondelku podsmażamy cebulę i paprykę. Dodajemy odrobinę soli, aby warzywa puściły soki. Następnie dodajemy czosnek, papryczkę, marchew, pietruszkę i kapustę. Warzywa mieszamy, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pomidory (w sezonie oczywiście świeże) i przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zupa najlepiej smakuje z kleksem śmietany lub jogurtu (zwłaszcza, gdy przesadziliśmy z ilością papryczki chili).

      Smacznego!

       

      Naszą zupę dodajemy do akcji „Ministerstwo Zupy”.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      środa, 25 stycznia 2012 14:38
  • wtorek, 24 stycznia 2012
    • Kasza podpiekana z dodatkami

      Składniki:
      •    1 torebka kaszy
      •    cebula
      •    dobra cienka kiełbasa
      •    jabłko
      •    majeranek
      •    jogurt naturalny
      •    czosnek
      •    chrzan
      •    sól, pieprz
       
      Przygotowanie:
      Kaszę gotujemy około 10 minut. Do małego rondelka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i plasterki kiełbasy. Całość podsmażamy i rozkoszujemy się zapachem. Po chwili dodajemy pokrojone w plastry jabłko i znów podsmażamy, aż jabłko będzie miękkie. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę i odstawiamy na 5-10 min., aby składniki się przegryzły. W międzyczasie przygotowujemy sos, czyli łączymy ze sobą wszystkie składniki i energicznie je mieszamy.

      Smacznego!
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kasza podpiekana z dodatkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      fantazzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 stycznia 2012 21:24
    • Ryż na ostro

      Proste i szybkie danie dla lewniwców, studentów, żyjących w wiecznym niedoczasie. Składa się  z ryżu i "czegoś jeszcze", w tej wersji mamy paprykę i oliwki.

       Składniki:

      • 1 torebka ryżu
      • oliwki
      • papryka
      • ew. sos paprykowy ze słoika
      • sos sojowy
      • ketchup
      • przyprawy (co kto lubi: bazylia, papryczki suszone, czosnek)

      Przygotowanie:
      Ryż gotujemy około 15 minut. Do małego rondelka wrzucamy oliwki, paprykę i sos. Całość podgrzewamy. Dodajemy sos sojowy i ketchup cały czas mieszając. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i jeszcze trochę mieszamy.

      Ostateczny smak zależy głównie od ilości i rodzaju dodanych przypraw.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      misiex22
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 stycznia 2012 09:58

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u