Obiad w 20 minut!

Wpis

piątek, 25 stycznia 2013

Najlepsze ciasto jabłkowo-orzechowe

Przy okazji Dnia Babci i Dziadka zastanawiałam się, z czym najbardziej kojarzą mi się moi Dziadkowie. I przyszły mi do głowy trzy rzecz: las, "niebieskie paletko", w które ubierała mnie Babcia i jabłka. Na podwórku w moim rodzinnym domu rośnie wielka, stara szara reneta, sad u Dziadków już nie raz pokazywałam. Z Dziadkiem kojarzą mi się cieniutko obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Teraz w ten sam sposób obiera je mój Tata, a ostatnio zauważyłam, że pouczam Ojca Założyciela, że źle struga jabłka i pokazałam mu jedynie słuszny sposób, oczywiście "dziadkowy" :)

A teraz czas na przepis, znaleziony u Bei. To jedno z najlepszych ciast, jakie ostatnio jadłam. Połączenie jabłek i orzechów jest przepyszne.

Składniki:

  • 175 g miękkiego masła
  • 150 g cukru* (używam ciemnego trzcinowego)
  • 3 jajka
  • 100 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki zmielonych goździków
  • 100 g bardzo drobno zmielonych orzechów (u mnie laskowe, włoskie i ziemne)
  • 2 średniej wielkości jabłka (dałam szarą renetę)
  • 200 g mieszanki orzechów
  • opcjonalnie : 2-3 łyżki cukru i ½ łyżeczki cynamonu (polecam)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzać do 180°C. Jabłka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, skropić sokiem z cytryny. Orzechy (200 g) lekko zgrillowac na suchej patelni, wystudzić i poszatkować (niezbyt drobno). Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami. Masło utrzeć z cukrem i jednym jajkiem na jednolitą, puszystą masę (ok. 5 minut), a następnie – stale ucierając – dodawać po jednym jajku. Następnie dodać zmielone orzechy, połowę jabłek oraz połowę poszatkowanych orzechów i dokładnie wymieszać (nie miksować!). Przełożyć masę do natłuszczonej foremki i wierzch ciasta posypać pozostałą połową jabłek i orzechów, lekko ‘wgnieść’ je w ciasto, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec ok. godzinę, następnie na kilka minut pozostawić w foremce, po czym wystudzić na kratce.

Smacznego!!

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
fantazzja
Czas publikacji:
piątek, 25 stycznia 2013 09:39

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość gin napisał(a) z *.flatrate.dk komentarz datowany na 2013/01/26 18:20:35:

    Wygląda bardzo apetycznie :)

Dodaj komentarz

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u