Obiad w 20 minut!

Wpis

wtorek, 22 stycznia 2013

Muffinki baklava

Muffinki do idealne babeczki dla zapracowanych. A że moje życie w ostatnich miesiącach ogranicza się do trójkąta mieszkanie - uniwersytet - biblioteka, tym chętniej je przygotowuje. Zwłaszcza, że orzechy bardzo dobrze wpływają na pracę mózgu :) A muffinki baklava są przepyszne, ale tylko pod warunkiem, że mamy ochotę na coś naprawdę słodkiego.

Przepis Nigelli zaczerpnęłam z White Plate.

Składniki:

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (dałam mix włoskich, laskowych i ziemnych - zwłaszcza te ostatnie, lekko słone świetnie pasują)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki roztopionego masła 
  • 1 szklanka i 7 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka + 2 łyżki maślanki (można też użyć 3/4 szklanki naturalnego jogurtu i 1/3 szklanki mleka)

Na wierzch:

  • miód, około 1/2 szklanki

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. 12-dołkową formę do muffinków wyłożyć papierowymi papilotkami. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w małej miseczce.

Wymieszać razem suche składniki - mąkę, proszek, sodę i cukier. I osobno połączyć wszystkie mokre składniki - maślankę, jajko i rozpuszczone masło. Nie trzeba miksować, wystarczy wymieszać trzepaczką. Wlać do suchych składników i delikatnie połączyć.

Wypełniać wgłębienia muffinowe do 1/3 wysokości, teraz dodać niecałą łyżkę nadzienia i przykryć warstwą ciasta do 2/3 wysokości foremki. Resztą nadzienia posypać wierzch muffinów i piec około 15 minut, powinny być ładnie zrumienione. Wyjąć, lekko polać miodem.

Smacznego!!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
fantazzja
Czas publikacji:
wtorek, 22 stycznia 2013 09:25

Polecane wpisy

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u