Obiad w 20 minut!

Wpis

piątek, 14 grudnia 2012

Piernikowe muffinki z czekoladą

Uwielbiam pierniki. Najbardziej lubię je przygotowywać: wałkować ciasto, wykrawać różne kształty, a potem oczywiście dekorować. Niestety, nie zawsze mam czas na te wszystkie przyjemności. Wówczas idealne są piernikowe muffiny. Robi się je jakieś pół godziny, a smak i aromat jest prawie taki, jak przy tradycyjnych piernikach.


Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 175 g cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki domowej przyprawy do piernika
  • nutella

Przygotowanie:

Standardowo: w jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Wlać mokre do suchych i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do połowy napełnić ciastem, zrobić czekoladowy kleks i uzupełnić ciasto do 3/4 wysokości foremki. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!!

 



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
fantazzja
Czas publikacji:
piątek, 14 grudnia 2012 09:35

Polecane wpisy

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u