Obiad w 20 minut!

Wpis

czwartek, 19 lipca 2012

Hiszpańska tortilla po mojemu

Na tortiillę już od dawna miałam ochotę. Coś mi podpowiadało, że musi być pyszna. Próbowałam znaleźć przepis idealny. W tym celu przejrzałam kilka polskich blogów, ale i zerknęłam na strony hiszpańskie. I zawsze coś mi nie pasowało: a to smażenie ziemniaków w oleju, a to dodatki. W końcu postanowiłam zrobić tortillę po swojemu. Pewnie do oryginału jej daleko, ale jest przepyszna.

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 4 nieduże, lekko podgotowane ziemniaki
  • pół kostki "sera typu feta"
  • duży pomidor
  • bazylia
  • pieprz
  • rukola i jogurt naturalny (po podania)

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i lekko wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki. Dodać fetę oraz plasterki pomidora. Całość posypać bazylią. Na ziemniaki wylać masę jajeczną. Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z rukolą i jogurtem.

Smacznego!!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
fantazzja
Czas publikacji:
czwartek, 19 lipca 2012 09:42

Polecane wpisy

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u