Obiad w 20 minut!

Wpis

środa, 13 czerwca 2012

Stek z polędwicy wołowej po hiszpańsku Jamiego O.

Ostatnio poszukuję inspiracji na przyrządzanie czerwonego mięsa, a zwłaszcza wołowiny. Stały dostęp do mięska szczęśliwych kurczaczków i indyków sprawił, że drób potrafię zrobić na 1876 sposobów, a na wołowinę nie mam pomysłu. Na szczęście z pomocą przyszedł Jamie Oliwier, a dokładnie jego książka "Każdy może gotować".

Książkę kupiłam całkiem niedawno i jeszcze nie zdążyłam się z nią dobrze zapoznać, ale jeśli wszystkie dania są tak proste i pyszne, jak ta wołowina, to myślę, że ma ona szansę dołączyć do moich ulubionych książek kucharskich.

Składniki:

  • 2 świeże papryczki chilii
  • 1 czerwona papryka
  • dwa 200 gramowe kotlety z polędwicy wołowej
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku
  • oliwa
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

Dobrze rozgrzać patelnię. Chilii oraz paprykę oczyścić i pozbawić nasionek. Kotlety doprawić sporą ilością soli, pieprzu oraz papryki w proszku. Na gorącej patelni układać papryki oraz steki. Grillować ok. 5-8 minut w zależności od grubości mięsa. Przekładać na drugą stronę co minutę i nacierać czosnkiem. Papryki grillować ok. 2 minut dłużej. Podawać z cytrynką lub kleksem śmietany.

Smacznego!!

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
fantazzja
Czas publikacji:
środa, 13 czerwca 2012 10:34

Polecane wpisy

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u