Obiad w 20 minut!

Wpis

piątek, 29 czerwca 2012

Meksykańska sałatka warstwowa

Nie wiem, jak to się stało, że wcześniej jej nie robiłam. Pewnie zniechęciło mnie to, że ma w nazwie meksykańska, a ja nie przepadam za tą kuchnią. Za to sałatka jest genialna. Polecam ją wszystkim. Jak napisał Tomek (za którym cytuję przepis),ta sałatka to prawdziwy król imprezy :)

Z podanej ilości składników wychodzi wielgachna micha sałatki.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 średniej wielkości czerwone cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego (dałam keczup)
  • pół główki sałaty
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli (pominęłam, bo nie lubię)
  • 0,5 l jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek majonezu (dałam 2)
  • 200 g sera żółtego (pominęłam, bo nie miałam)
  • paczka chipsów tortilla (dałam małą paczkę Laysów cebulowych)
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso usmażyć, w połowie dodając cebulkę i koncentrat pomidorowy, wystudzić. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki, usmażyć. Sałatę umyć, wysuszyć, porwać na drobne kawałki, wrzucić na dno dużej, najlepiej przezroczystej miski. Pomidory umyć, pokroić w kostkę i położyć na sałatę. Na pomidory położyć ostudzone mięso mielone. Na mięso położyć pieczarki. Kukurydzę odsączyć i położyć na pieczarki. Fasolę odsączyć i położyć na kukurydzę. Jogurt wymieszać z majonezem, posolić i popieprzyć do smaku, polać nim sałatkę. Ser zetrzeć na tarce i posypać nim sałatkę. Chipsy pokruszyć i posypać nimi sałatkę.

Smacznego!!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
fantazzja
Czas publikacji:
piątek, 29 czerwca 2012 09:18

Polecane wpisy

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u