Obiad w 20 minut!

Wpis

piątek, 15 czerwca 2012

Karkówka w sosie pieczarkowym

Nie jestem fanką karkówki. Ten stan pogłębia dodatkowo sąsiad, namiętnie grillujący na balkonie, wrrr. Ale ta wersja karkówki jest naprawdę pyszna. Mięso jest kruche i soczyste, a sosik pieczarkowy z dodatkiem gałki smakuje naprawdę dobrze.

Przepis znaleziony na forum CinCin.

Składniki:

  • 4 kotlety z karkówki
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 100-200 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Karkówkę zrumienić na patelni z obu stron. Ułożyć mięso płasko w naczyniu do zapiekania tak, by kawałki na siebie nie zachodziły. Na tym samym oleju podsmażyć obraną i posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi w plastry pieczarkami i ząbkiem czosnku. Kiedy będą złote, wlać śmietanę, wymieszać i chwilę dusić. Dodać słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem i ew. gałką. Sos pieczarkowy ułożyć na mięsie. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. przez ok. 40 min.
Smacznego!!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
fantazzja
Czas publikacji:
piątek, 15 czerwca 2012 10:32

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/15 21:47:10:

    Według mnie karczek jest jednym z najlepszych mięs doskonały do wszystkiego, pysznie wygląda :-)

Dodaj komentarz

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u