Obiad w 20 minut!

Wpis

wtorek, 06 marca 2012

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Dziś będzie krótko: racuchy są boskie. W zasadzie miałam się ograniczać, bo zbliża się wiosna, a wskazówka wagi dociera w niebezpieczne rejony, ale przy tych placuszkach zapomniałam o wszelkich postanowieniach. Dla uspokojenia sumienia smażyłam racuchy bez tłuszczu ;)

Przepis z forum "Cincin".

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 3 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jabłka

Przygotowanie:

Drożdże połączyć z cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na ok. 10. min. Do miski przesypać mąkę, dodać jajko i wlać drożdże z mlekiem. Wszystko dokładnie połączyć, aby uzyskać jednolite i gładkie ciasto. Odstawić na ok. 30 min. aby podrosło. Jabłka obrać, drobno pokroić i dodać do ciasta. Wymieszać wszystko dokładnie i znów odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Smażyć z obu stron rumiane placuszki.

Smacznego!!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
fantazzja
Czas publikacji:
wtorek, 06 marca 2012 08:38

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość napisał(a) z 37.31.102.201.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2012/08/21 19:33:29:

    Racuchy są twarde nie wrastają i ciasto po 30 min nie wyrosło,jest gęste.Na 1 szklankę mleka 2 szklanki mąki to za dużo wystarczy 1 lub 1,5 szklanki mąki by ciasto było puszyste.

  • Gość ada napisał(a) z ip-93-154-216-248.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2012/10/19 20:46:12:

    Mnie wyszły super. Jabłka we większych kawałkach. Mniam..

  • Gość karolina napisał(a) z abyy118.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/10/24 08:37:47:

    Wyszły bardzo smaczne.

  • Gość napisał(a) z elb144.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/11/12 11:45:19:

    Racuchy robię bo uwielbiają je moje dzieci, jednak zawsze wychodziły "niedorobione"Skorzystałam z tego przepisu i wyszły wyśmienite!!!! Doskonałe proporcje. Ciasto super wyrosło, a jabłka tarkuję na dużych oczkach.Dziękuje za wspaniały przepis.

  • Gość niunia napisał(a) z 213-238-89-36.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/11/24 23:04:36:

    Pycha! robiŁam dzisiaj stało trochę dłużej,super urosło,wyszło swietne.

  • fantazzja napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/02 19:28:15:

    Super, cieszę się, że smakują :)
    Ważne jest jakiej mąki się używa i należy zwrócić na świeżość drożdży i temperaturę wyrastania ciasta.

  • Gość Ania napisał(a) z staticline-31-182-167-96.toya.net.pl komentarz datowany na 2013/01/12 19:03:39:

    zrobilam dzisiaj, zniknely juz z talerza :)

  • Gość napisał(a) z host-95-199-199-57.mobileonline.telia.com komentarz datowany na 2013/10/03 16:40:01:

    pycha gestosc ciasta zalezy od maki

  • Gość napisał(a) z host-95-199-199-57.mobileonline.telia.com komentarz datowany na 2013/10/03 16:40:24:

    pycha gestosc ciasta zalezy od maki

Dodaj komentarz

Kanał informacyjny



Skrzynka pocztowa Napisz do nas e-mail


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u